Echoscopie

Echoscopie is niet meer weg te denken uit een hedendaagse verloskundigenpraktijk. Ook wij zijn bevoegd en bekwaam om echo’s te maken. Hiervoor beschikken we over geavanceerde, high-end echotechnologie, waarmee we je graag van dienst zijn. Wel willen we je vragen om geen oliehoudende producten te gebruiken vanaf 24 uur voor de echo, omdat dit het echobeeld kan verstoren. Smeer daarom de dag voor je echo geen olie, crème of bodylotion meer op je buik. En neem ook geen douche/bad met olie meer.

      Direct naar:

      Medische echo’s

      Onze verloskundigen maken tijdens je zwangerschap verschillende medische echo’s om de groei van je kindje in de gaten te houden. Tijdens de echo krijg je doorzichtige gel op je blote buik. Daar gaan we langzaam overheen met een apparaat dat geluidsgolven uitzendt en de echo daarvan opvangt. Dit wordt omgezet in videobeelden, zodat jij jouw kleintje kunt zien! De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor je kindje. Onze mMedische echo's bestaan uit de vitaliteitsecho, termijnecho, groeiecho en liggingsecho.

      Vitaliteitsecho

      Deze echo maken we tussen 7-8 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is om te kijken of het vruchtje netjes in de baarmoeder is genesteld en of het hartje klopt. We kunnen dan ook een globale inschatting maken van de zwangerschapsduur. De kans bestaat dat we deze echo inwendig, dus vaginaal moeten maken om een goed beeld te kunnen krijgen.  

      Termijnecho

      Deze echo maken we bij voorkeur tussen 10-12 weken zwangerschap. We kunnen met de metingen in deze periode heel nauwkeurig de termijn en daarmee de uitgerekende datum bepalen. Vaak lukt het om deze echo uitwendig (via je buik) te maken, vooral als je zorgt voor een volle blaas. Soms is het bij deze termijn uitwendig toch nog niet goed te zien. In dat geval vragen we je of we de de echo inwendig (vaginaal) mogen maken. Op deze manier komen we dichterbij de baarmoeder en komt het kindje meestal duidelijker in beeld. 

      Meestal is een termijnecho een bijzondere ervaring; je ziet tenslotte je kindje herkenbaar op beeld! Toch is het goed om er van te voren bij stil te staan dat soms niet alles in orde is, zoals bijvoorbeeld bij een miskraam. En hoewel de termijnecho niet bedoeld is om afwijkingen op te sporen, kan het in een enkel geval zo zijn dat we toch iets bijzonders zien. Voor we de termijnecho verrichten, stellen wij je daarom de vraag of je op de hoogte gesteld wilt worden indien wij op de echo iets zien dat afwijkt van wat we verwachten. Het is goed om (samen) over deze vraag na te denken voor je op het echospreekuur komt, zodat de vraag je dan niet overvalt!

      Groeiecho

      Soms ontstaat er op voorhand of tijdens de zwangerschap een indicatie voor het maken van een echo om de groei van het kindje extra in de gaten te houden.  Zo'n echo vindt meestal rond 28 en 32 weken zwangerschap plaats. 

      Liggingsecho

      Tijdens de zwangerschapscontroles voeren we met onze handen uitwendig onderzoek uit naar de ligging van je kindje. Meestal kunnen we de positie van de baby voelen, maar soms lukt dat niet. Vanaf week 36-37 liggen de meeste baby’s met het hoofdje richting het bekken; dit kunnen we dan met de liggingsecho bevestigen.   

      Screeningsecho’s

      Screenende echo’s zijn bedoeld om eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kindje op te sporen. Indien gewenst kunnen we je bij de termijnecho rond week 10-12 uitgebreid informeren over deze onderzoeken, zodat je daarna een goed geïnformeerde keuze kunt maken om wel of niet deel te nemen aan deze onderzoeken. De screenende echo's zijn de 13 weken echo en de 20 weken echo.

      13 weken echo   

      ETSEO = Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek

      Info 13 weken echo

      20 weken echo 

      TTSEO = Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek

      Info 20 weken echo

      Pretecho

      Je ziet je buik groeien, je voelt je baby vanaf een bepaald moment bewegen, maar je kan je baby pas zien als hij geboren is. Behalve op een pretecho dan. Soms wil je je kindje gewoon vaker zien dan medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld, omdat je niet kunt wachten om te ontdekken wat het geslacht is van je kindje. Een pretecho is dan een prachtige keuze.

      Echo geslachtsbepaling  

      Als je zo snel mogelijk het geslacht van je kindje wilt ontdekken, kun je een afspraak maken voor een geslachtsbepalende echo. Deze kunnen we rond 15-16 weken zwangerschap inplannen om zo betrouwbaar mogelijk te zijn. We richten ons in eerste instantie op het identificeren van het geslacht. Maar tevens laten we de ontwikkeling van je kindje zien. Geslachtsbepaling voeren we zorgvuldig uit, maar 100% zekerheid is nooit te geven. Het geslacht is heel soms echt niet zichtbaar door de ligging van het kindje. Onze geslachtsbepalende echo duurt 15 minuten en de kosten bedragen € 40,-. Betaling graag per pin of gepast contant.

      Pretecho voorwaarden

      Een pretecho is geen medische echo en heeft nooit een diagnostisch doel. Er wordt dan ook niet actief gezocht naar afwijkingen bij jou of je baby. Het Verloskundig Centrum Meppel en de Wolden is dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor achteraf gebleken afwijkingen. Wanneer de echoscopiste tijdens de echo toch iets afwijkends denkt te zien, zal je hierover ingelicht worden. Bij een geslachtsbepaling vanaf 16 weken kunnen we met 98% zekerheid het geslacht voorspellen. Maar aan die beoordeling kun je geen rechten ontlenen. 

      Wil je meer weten over onze expertises?

      Betekenisvol
      Jouw gevoel
      staat centraal
      Betrokken
      Jouw wens
      staat centraal
      Bekwaam
      Jouw welzijn
      staat centraal
      Contact
      Mogen we het jou ook laten bevallen?
      Spoednummer:
      0522 - 74 52 45

      Voor spoed, bevallingen
      en doorgeven ontslag
      uit ziekenhuis

      Telefonisch spreekuur:
      0522 - 25 71 73

      Maandag t/m vrijdag van
      9.00 uur - 12.00 uur