Kraamtijd

Baby met de focus op zijn handje

De eerste 10 dagen na de bevalling noemen we de kraamtijd en wordt jij kraamvrouw genoemd. In de eerste week is er iedere dag een kraamverzorgende bij jullie en komen wij ook een paar keer  bij je langs om te zien of alles goed gaat met jou en de baby. Als je met een medische indicatie in het ziekenhuis bent bevallen en je komt voor de 10e dag weer thuis, laat ons dat dan altijd even weten via het spoednummer zodat we de controles van jou en je kind thuis weer op kunnen pakken.

      Direct naar:

      Kraamzorg

      Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens het kraambed. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen of helpt jou bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende komt tot ongeveer 8 dagen na de bevalling.

      Wij werken het meeste samen met kraamverzorgenden van de volgende organisaties:

      De Kraamvogel
      Kraamzorg Zuidwolde
      Kraamzorg Feliz
      Naviva
      Kraamzus

      De kraamverzorgende heeft de volgende beroepsomschrijving:

      • verzorging van kraamvrouw en baby en observeren van hun gezondheidstoestand
      • geven van voorlichting en adviezen over babyverzorging
      • adviseren en assisteren bij het voeden van de baby
      • schriftelijk vastleggen van de gezondheidstoestand van kraamvrouw en baby ter informatie van de verloskundige
      • het uitvoeren van licht huishoudelijke taken
      • assisteren van de verloskundige, zowel bij een thuisbevalling als bij een poliklinische bevalling

      Kraambezoeken

      In de eerste 10 dagen na je bevalling komen wij een paar keer op kraambezoek, waarbij we o.a. letten op de volgende aspecten:
      Het herstel van de moeder;  zoals bloedverlies, baarmoederstand, hechtingen, lichamelijke en psychische conditie en de borsten.
      Conditie van de baby; zoals drinkpatroon, hoeveelheid plas- en poepluiers, kleur, gewichtcurve en temperatuur.

      De kraamverzorgende houdt deze zaken dagelijks in de gaten en verwerkt alle belangrijke gegevens in een speciaal kraamzorgdossier.
      Indien er problemen ontstaan wordt er met ons overlegd om te helpen deze op te lossen. De kraamverzorgster is er, afhankelijk van wat je hebt aangevraagd, 3 tot 8 uur per dag.

      Borst en kunstvoeding

      Vaak heb je de keuze voor borstvoeding of kunstvoeding al tijdens de zwangerschap gemaakt.
      In beide gevallen zal de kraamverzorgster je hiermee op weg helpen en zullen wij adviezen geven indien dit nodig is.

      Twijfel je nog, kijk dan hier om meer te lezen over moedermelk en poedermelk. Blijf je twijfelen, start dan na de geboorte in eerste instantie toch met borstvoeding. Ten eerste omdat borstvoeding antistoffen bevat die nog niet nagemaakt kunnen worden in kunstvoeding maar ook omdat borstvoeding  alleen in de eerste week na de geboorte op gang gebracht kan worden. Het is dus makkelijker om van borstvoeding over te stappen op kunstvoeding dan andersom.
      Over het algemeen zal borstvoeding in de eerste week een grotere tijdsinvestering vragen dan kunstvoeding, vandaar ook dat er meer uren kraamzorg geïndiceerd zijn.  
      Voor informatie en hulp bij borstvoeding in Meppel e.o. kun je terecht bij Jocelyne van Kampen van Lactatiekundig Centrum Meppel.

       Lactatiekundige Meppel

      Het voedingscentrum biedt uitgebreide  informatie over kunstvoeding.

      Poedermelk

      Hielprik en gehoortest

      Hielprik

      De hielprik is een landelijke screening (onderzoek) op aangeboren stofwisselingsziekten bij pasgeborenen.
      Geadviseerd wordt deze rond de vijfde dag na de geboorte af te nemen, dit wordt in onze regio gedaan door de wijkverpleegkundige.
      Door middel van een prikje in de hiel van je kindje wordt een aantal druppels bloed afgenomen.
      Dit bloed wordt onderzocht op een ziekte van de schildklier, een ziekte van de bijnier, een vorm van bloedarmoede, taaislijmziekte en een aantal stofwisselingsziekten.
      Deze ziekten komen maar weinig voor.
      Ze zijn niet te genezen, maar meestal goed te behandelen met medicijnen of een dieet.
      Ze kunnen wel ernstige gevolgen hebben als ze niet op tijd behandeld worden.

      Wanneer een afwijkende uitslag wordt gevonden, ontvang je binnen 3 weken bericht van je huisarts, die dan ook de verwijzing voor verder onderzoek regelt.
      De meeste van deze ziektes zijn erfelijk. Ook kan de screening informatie geven over dragerschap van de ziekte bij de ouders.
      De hielprik wordt vroeg na de geboorte afgenomen (tussen 72 en 168 uur na de geboorte).

      Informatie hielprik
      Video hielprik

      Gehoortest

      Het is uiteraard erg belangrijk dat je baby goed kan horen. Daarom adviseren we je de oren van je baby een paar dagen na de geboorte te laten testen. Deze gehoorscreening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.

      Belang van de gehoorscreening
      Zonder goed gehoor leert een kind niet goed luisteren en praten.
      Dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling.
      Een kind heeft namelijk taal nodig om op school te kunnen leren of om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen.
      Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller je baby kan worden behandeld. Daarom krijgt je baby de gehoorscreening al in de eerste week na de geboorte.

      Uitvoering van de gehoortest
      Bij de test krijgt de baby een klein, zacht dopje in het oor.
      Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te produceren. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.
      De test kan in 15 seconden klaar zijn, maar soms duurt het enkele minuten voordat de test voorbij is. De wijkverpleegkundige die ook de hielprik afneemt zal de gehoortest uitvoeren. 
      De gehoorscreening verloopt het beste als je baby rustig is en bijvoorkeur zelfs slaapt; je baby zal nauwelijks iets van de test merken en waarschijnlijk rustig doorslapen.

       Informatie gehoortest
      Video gehoortest

      Vitamine D en K

      Vitamine D

      Bij kinderen in de groei wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van stevige botten en een gaaf gebit. Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding op te nemen. Het lichaam maakt deels zelf vitamine D in de huid onder invloed van daglicht. Verder zit vitamine D vooral in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan die producten wordt vitamine D namelijk toegevoegd. In vette vis zit van nature veel vitamine D. Ook leveren vlees en volle melkproducten wat vitamine D. Omdat de dagelijkse voeding en de huid te weinig vitamine D opleveren voor kinderen tot 4 jaar, wordt per dag suppletie met 10 microgram extra vitamine D geadviseerd door het Voedingscentrum. Vanaf de 8e dag na de geboorte kun je dit zelf aan je kind geven ongeacht of je borst- of kunstvoeding geeft.

      Vitamine K

      Na overleg krijgt je baby in de eerste uren na de geboorte 1 mg vitamine K in het mondje gedruppeld ter bevordering van de bloedstolling, dit is voldoende voor de eerste week. Vanaf de 8e dag na de geboorte kun je zelf elke dag vitamine K aan de baby geven. Aan baby`s die borstvoeding krijgen wordt aangeraden om de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Vitamine K wordt gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat de pasgeborene van de moeder geen vitamine K-voorraad heeft meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kan aanmaken.

      Als de baby geen borstvoeding maar volledige kunstvoeding krijgt of een combinatie van beiden, dan is er bij het drinken vanaf 500 ml kunstvoeding per dag geen extra vitamine K meer nodig.

      Vitamine K en D zijn bij de apotheek of drogist vrij te verkrijgen, apart van elkaar, of gezamenlijk in een flesje.

      Veilig Slapen

      Eenmaal geboren begint voor je baby de eerste stap naar zelfstandigheid.
      Veel baby’s slapen eerst nog bij de ouders in de wieg op de kamer en gaan na verloop van tijd in een bedje op een eigen kamertje slapen.
      Vaak sta je er vantevoren niet zo bij stil maar juist de manier waarop je je baby laat slapen is belangrijk voor zijn veiligheid.

      Informatie over veilig slapen

      Babyblues en depressie

      Sommige vrouwen ervaren de kraamtijd helemaal niet als een roze wolk.

      ” Ik leefde negen maanden lang in de zevende hemel, maar toen mijn baby er eindelijk was, wilde ik hem het liefst terug in mijn buik stoppen”

      Een kind krijgen is ingrijpend. Je lichaam is totaal veranderd, je hormonen zorgen dat je je anders voelt, emotioneel zit je in een achtbaan en sociaal ben je opeens de moeder van een baby: dat is een nieuwe, grote verantwoordelijkheid.
      Maar liefst 50% tot 80% van de vrouwen heeft de eerste dagen na de bevalling dan ook last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen.
      We noemen dat ook wel de babyblues.

      Sommige vrouwen blijven maandenlang somber. Al hadden ze zich vooraf nog zo verheugd, nu de baby er is, zijn ze prikkelbaar, angstig en neerslachtig. Dan spreken we van een postpartum depressie. Letterlijk betekent dat: depressie na de bevalling (in de volksmond wordt het ook wel ‘postnatale depressie’ genoemd, wat depressie na de geboorte betekent). Het begint niet altijd meteen na de bevalling. Soms pas na enkele weken, of als de moeder stopt met borstvoeding geven of als ze weer gaat werken. Ongeveer 10% van deze vrouwen krijgt zo’n depressie. En dat is niet iets om je voor te schamen! Blijf hier niet mee rondlopen maar vraag (onze) hulp

      Symptomen post partum depressie
      Als de roze wolk niet roze is

      ” Ik kon niet aan de bevalling terugdenken zonder te huilen”

      Een deel van alle moeders ervaart de bevalling als traumatisch. Klachten gerelateerd aan deze akelige ervaring moet je niet negeren, zeggen experts.
      Want hoe eerder je psychische klachten na een bevalling herkent én behandelt, hoe beter.

      Klik op de website van Eileen Engels  “Kraamtranen” Zij is verpleegkundige en ervaringsdeskundige en heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van kraamvrouwen met een depressie.  Ook maakt zij gebruik van hormoontherapie. Wij als team hebben in de loop der jaren hele goede resultaten gezien bij cliënten die door haar begeleid zijn. 

      Kraamtranen

      EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)  is een beproefde methode om een trauma te verwerken.

      Info EMDR


      Babyuitzet

      Richtlijn voor wat handig is om in huis te hebben

      • Acht rompertjes (maat 50-56)
      • Zes babypakjes of setjes (maat 50-56)
      • Twee omslagdoeken of badcapes
      • Eén jasje
      • Drie mutsjes
      • Twaalf hydrofiele luiers
      • Zes hydrofiele washandjes
      • Acht spuugdoekjes
      • Wegwerpluiers of wasbare luiers
      • Babyzalf voor billetjes
      • Aankleedkussen
      • Babybadje met standaard of een Tummy Tub
      • Zeepvrije wasgel
      • Haarborsteltje
      • Kartonnen nagelvijltje
      • Eén luieremmer
      • Wieg of ledikantje
      • Matrasje (zes à acht centimeter dik)
      • Drie onderlakentjes
      • Drie moltons (matrashoezen)
      • Drie bovenlakentjes
      • Twee dekentjes van wol of katoen (géén dekbedje)
      • Twee metalen kruiken
      • Twee katoenen of badstof kruikenzakken (niet gewatteerd)

      Wil je meer weten over onze expertises?

      Betekenisvol
      Jouw gevoel
      staat centraal
      Betrokken
      Jouw wens
      staat centraal
      Bekwaam
      Jouw welzijn
      staat centraal
      Contact
      Mogen we het jou ook laten bevallen?
      Spoednummer:
      0522 - 74 52 45

      Voor spoed, bevallingen
      en doorgeven ontslag
      uit ziekenhuis

      Telefonisch spreekuur:
      0522 - 25 71 73

      Maandag t/m vrijdag van
      9.00 uur - 12.00 uur