De bevalling

De geboorte van je kind is een heel mooi en natuurlijk proces. Je lichaam is gemaakt om je kind te dragen, te laten groeien en te baren.
We weten dat vrouwen die met vertrouwen in zichzelf, hun lijf en de mensen om hen heen de bevalling tegemoet gaan, vaker een positieve bevalervaring hebben.

Graag begeleiden wij jullie in het proces richting de geboorte van jullie kind. De gesprekken in de zwangerschap, het bijwonen van onze informatieavond over de bevalling en het bespreken van je persoonlijke geboortewensen dragen bij aan de vertrouwensband die we met elkaar opbouwen.

      Direct naar:

      Verschillende soorten weeën

      Voorweeën

      Deze kunnen vanaf een week of 24 tot en met de laatste weken voorkomen.
      Deze voorweeën zijn een natuurlijke voorbereiding op de bevalling.
      Een voorwee voelt aan als een harde buik, alsof er een voetbal of zware kei in je buik zit, of als een samentrekkend krampgevoel.
      Voorweeën ontstaan bijv. doordat de baby flink beweegt of zich omdraait in je buik, als je een volle blaas hebt die in de weg zit, als de baby een groeispurt maakt waardoor de baarmoeder extra snel moet meerekken bij snel lopen, plotseling bukken of bij opstaan en tillen.
      Verder kan het zijn dat de baarmoeder bij lichamelijke of psychische druk door middel van een voorwee van zich laat horen. Dit is vaak een sein om het iets rustiger aan te doen.
      Bij voorweeën kan het ontspannend werken om een douche of warm bad te nemen.
      Even rustig gaan liggen (evt met een warme kruik tegen de buik) biedt ook vaak uitkomst.
      Zolang de harde buik of voorwee eerder een heel vervelend dan een pijnlijk gevoel geeft is er niets aan de hand en hoort het er gewoon bij.

      Indalingsweeën

      Deze kunnen in sommige gevallen al rond de 30 weken voorkomen, maar vaker zie je ze vanaf 34/35 weken optreden.
      De baby is bezig met de indaling in je bekken en dat gaat soms gepaard met extra harde buiken en eventuele trekpijn in de onderbuik. Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt.
      Je merkt dat het nog niet begonnen is, doordat de indalingsweeën niet sterker worden, maar weer ophouden.

      Oefenweeën

      In de laatste weken van de zwangerschap kan het voorkomen dat de samentrekkingen van de baarmoeder al langer aanhouden en pijnlijker worden. Ook hierbij kan je gaan twijfelen of het al begonnen is. Bij oefen -en voorweeën trekt de baarmoeder nog niet in haar geheel samen en duren de samentrekkingen nog niet zo lang als bij ontsluitingsweeën.
      De pauzes zijn ook nog lang en onregelmatig.
      Meestal wordt het ook in de loop van de tijd steeds minder en de oefenweeën verdwijnen uiteindelijk weer.

      Ontsluitingsweeën

      Deze regel gaat eigenlijk altijd op: zolang je nog twijfelt of het een “echte” wee is, is het géén ontsluitingswee en is het eerder een voor- of een oefenwee waarbij de baarmoeder nog niet in zijn geheel samentrekt.
      Een echte ontsluitingswee komt met een zekere regelmaat van minimaal 5 of 6 minuten. Zitten er nog langere pauzes tussen, dan kunnen de weeën ook nog weer ophouden.
      De ontsluitingswee wordt uiteindelijk behoorlijk pijnlijk en deze pijn voel je in je onderbuik, rug, bovenbenen of in een combinatie hiervan.
      Een flinke ontsluitingswee kan driekwart tot een minuut of soms nog langer aanhouden. En meestal geldt, hoe sterker en langer de wee, hoe meer er gebeurt op het gebied van de ontsluiting.
      In de tweede helft van de bevalling heb je regelmatige ontsluitingsweeën elke 2 tot 3 minuten die ieder een minuut aanhouden.

      Persweeën

      Wanneer de ontsluiting een heel eind gevorderd is, gaat het hoofdje van de baby verder zakken in je bekken. Het hoofdje drukt dan van binnen op je endeldarm, wat het gevoel kan geven dat je ontlasting moet hebben. Dit is het begin van de periode van de persweeën. Deze weeën zijn nog krachtiger dan de ontsluitingsweeen. Tijdens de wee heb je het gevoel dat je deze niet meer weg kunt zuchten, je buikspieren spannen als in een reflex samen en je hebt het gevoel dat je niet anders kunt dan meepersen.
      Als je deze persweeën krijgt heb je vaak rond de 8/9 cm ontsluiting of misschien al wel volledige ontsluiting (=10 cm).
      Deze krachtige weeën heb je nodig om je kind door het geboortekanaal naar buiten te kunnen persen.

      Naweeën

      Direct na de geboorte van de baby en de placenta trekt de baarmoeder flink samen om de wond die de net losgelaten placenta veroorzaakt heeft in de baarmoederwand, goed dicht te drukken.
      Zo wordt de hoeveelheid bloedverlies beperkt. Dit samentrekken wordt door vrouwen als niet of nauwelijks voelbaar tot behoorlijk pijnlijk ervaren worden.
      De baarmoeder vormt een harde, kleine bal in je buik. Door dit samentrekken krimpt de baarmoeder in snel tempo.
      De contracties die je dus na de bevalling en vaak ook tijdens het geven van borstvoeding kunt ervaren noemen we naweeën.

      Verschillende fases

      De ontsluitingsfase

      In het begin zijn de weeën goed op te vangen, vaak nog onregelmatig, duren niet zo lang en zijn niet intensief. Uiteindelijk worden de weeën regelmatiger en nemen met name in kracht en duur toe. Dit proces kan vele uren duren. Zolang de weeën nog niet regelmatig iedere 5 minuten terugkomen, zijn het nog voorweeën en kunnen de weeën zelfs nog weer ophouden!!
      Als je iedere 3-4 minuten sterke weeën hebt die 60 tot 90 seconden aanhouden, heb je goede weeën. Zolang je het goed kunt volhouden kun je afwachten en bel je als de weeën te moeilijk zijn op te vangen.

      De normale ontsluiting bij een eerste kindje mag 12 tot 24 uur duren, bij een volgende bevalling gaat het meestal sneller. Globaal verloopt deze fase als volgt:

      0-3 cm
      De latente fase; de weeën zijn goed op te vangen, wel even wennen! (kan soms wel 2 dagen in beslag nemen)
      3-5 cmDe actieve fase; de weeën worden krachtiger, soms verlies je wat slijm en bloed, je bevalling zal niet zomaar meer stoppen. Als deze fase wat traag verloopt helpt het soms de vliezen breken om  te versnellen en de bevalling te bespoedigen.
      5-8 cmDe actieve fase nog steeds; de weeën zijn nu behoorlijk zwaar om op te vangen, je moet je goed concentreren
      8-10 cmDe laatste fase; je bent er bijna, de weeën zijn zeer heftig en worden steeds lastiger op te vangen. Uiteindelijk gaan deze laatste ontsluitingsweeën over in persweeën.

      Bij ongeveer 5% van de zwangeren begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal komen de weeën dan binnen 24 uur op gang.. Het is belangrijk om altijd te kijken of het vruchtwater helder is. Er kunnen wat vlokjes in drijven of het kan rozig van kleur zijn. Bij gebroken vliezen overdag bel je ons om dit te melden. Gebeurt het ‘s nachts en is het vruchtwater helder en heb je nog geen weeën, probeer nog wat te slapen en bel ons in de loop van de ochtend.

      Als het vruchtwater groen is dan heeft de baby waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. In dat geval moet je ons gelijk bellen, ook midden in de nacht.

      Als de baby in het vruchtwater heeft gepoept kan dan mogelijk een teken zijn dat de baby het niet meer zo naar zijn zin heeft in je buik. Daarom wordt je dan opgenomen in het ziekenhuis en kom je aan een monitor te liggen waarmee continue het hartje van de baby (en daarmee zijn of haar conditie) beluisterd wordt.

      Normale verschijnselen tijdens de bevalling

      • Slijm en bloedverlies noemen we tekenen.
      • Braken komt veelvuldig voor doordat de hormonen tijdens de bevalling door je lijf heen gieren.
      • Krampen in de benen en kuiten, goed strekken en masseren kan dan helpen.
      • Bibberen/klappertanden komt door de spanning, inspanning en de veranderende hormonen.

      De uitdrijvingsfase

      Wanneer de baarmoedermond volledig geopend is, begint de uitdrijvingsfase. Over het algemeen krijg je een enorme druk op je anus ( het gevoel dat je moet poepen ) en dat je de weeën niet meer kunt wegpuffen.
      De buikreflex gaat een rol spelen en daar moet je aan mee doen, of je wilt of niet. Je lijf geeft precies aan wat je moet doen.
      Probeer zowel geestelijk als lichamelijk over te schakelen op deze uitdrijvings fase.
      Wij blijven je coachen tot de baby geboren is.

      Bij een eerste bevalling duurt het persen gemiddeld een uur, soms wat korter, maar ook wel eens langer. Bij een volgende bevalling zal de uitdrijving vaak veel sneller verlopen.(gemiddeld 25 minuten)

      Als de baby geboren is, wordt je zoon of dochter op je buik gelegd onder een warme doek. Dit is het moment waarop je weet waarvoor je zo hard gewerkt hebt!!

      Wij kijken naar de conditie van je baby en bepalen na 1 en 5 minuten de Apgar-score.
      De navelstreng wordt doorgeknipt, een symbolisch moment, vaak uitgevoerd door de papa!!

      Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling? Lees deze folder dan eens!

      De Apgar score

      Deze score wordt na 1 en na 5 minuten na de bevalling afgenomen. Deze score wordt gemeten om een globaal beeld van de conditie van de baby te krijgen. We kijken naar de ademhaling, de hartactie, de reactie op prikkels, de spierspanning en natuurlijk de kleur van de baby.
      Voor elk onderdeel kan de baby maximaal 2 punten krijgen, in totaal dus 10 punten.

      Het nageboortetijdperk

      Als de baby geboren is, gaat je baarmoeder door met samentrekken. Daardoor laat de placenta los en wordt meestal binnen een half uur na het kind geboren. Wij controleren of de placenta en vliezen compleet zijn en houden de hoeveelheid bloedverlies in de gaten.

      Indien hechten nodig is, wordt dit door ons onder lokale verdoving gedaan.

      Wanneer te bellen? Bel ons bij ongerustheid of vragen!

      We willen graag dat je ons in elke geval belt bij het volgende:
      1. Opvallend minder beweeglijk kindje dan dat je gewend bent, na 26 weken
      2. Weeën, bloedverlies of vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap

      De bevalling:

      Een normale periode om te gaan bevallen is tussen 37 en 42 weken zwangerschapsduur.  Het proces van bevallen heeft doorgaans best wat tijd nodig. Als je het gevoel hebt dat je bevalling sneller gaat en je ons nodig hebt, bel ons dan eerder.
      Hieronder enkele richtlijnen wanneer ons te bellen. 

        Weeën

        • Bij je eerste kindje: 2 uur lang intense regelmatige weeën iedere 3 minuten die minimaal 60 seconden aanhouden en die je moet wegzuchten. 
        • Bij je tweede of volgende kindje: 1 uur lang intense regelmatige weeën om de 4 à 5 minuten die minimaal 60 seconden aanhouden.

        Vruchtwaterverlies

        • Bij normale kleur vruchtwater ( helder, soms met witte vlokjes of wat roze) in de nacht bel ons dan de volgende ochtend. Overdag graag meteen bellen.
        • Bij groen/geel/bruin vruchtwater of bij twijfel over de kleur, bel ons dan direct, dag en nacht. Ook als je nog geen weeën hebt.
        • Als het hoofdje van de baby (nog) niet goed is ingedaald hoor je dat van ons op het spreekuur. Het advies is om dan zo snel mogelijk te gaan liggen en ons meteen te bellen.

        Bloedverlies

        • Wanneer je helderrood bloed verliest, meer dan bij je menstruatie, bel ons dan direct.
        • De slijmprop herken je als een troebele prop slijm van soms wel een paar cm lang. Het verliezen kan soms samengaan met wat bloedverlies. Het is normaal als er door de prop wat helderrode tot bruine slierten slijm zitten. Het verliezen van de slijmprop hoeft geen voorteken of begin van de bevalling te zijn.

        Geboortewensen

        Nog maar even en dan is het zover! Je kindje wordt dan geboren.

        Waarschijnlijk heb je bepaalde verwachtingen van en wensen voor je bevalling. 
        Wij gaan graag met je in gesprek om te horen wat jouw verwachtingen zijn. Verwachtingen over hoe het zal gaan, over hoe het voor jou zal voelen en hoe het voor je partner of diegene die je bijstaan zal zijn. Ook horen we graag wat je van ons als verloskundigen verwacht in de begeleiding op weg naar het ouderschap.

        Geboortewensen noteren  

        Jouw persoonlijke geboortewensen kun je noteren in onderstaand pdf.

        Geboortewensen


        Lees hieronder meer op de site van "De Verloskundige" voor meer informatie over onze werkwijze en visie. Mocht je wensen hebben die hiervan afwijken of juist aanvullend zijn, dan is het handig die te noteren bij je geboortewensen. 

        Bevalhoudingen

        Pijnbehandeling

        Geboorte

        Placenta

        Het Gouden Uur

        Onderzoek baby

        Geboortewensen bespreken

        Tussen 30-34 weken zwangerschap bespreken we je wensen op het spreekuur. Samen kunnen we dan bespreken of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Niets staat vast; je kunt op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden.De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt wel opschrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.

        Thuis of in het ziekenhuis

        Elke bevalling is uniek, elke vrouw ervaart haar bevalling op haar eigen manier. Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt en de medische voorgeschiedenis zonder problemen is, kun je in Nederland kiezen of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen.
        Het is heel belangrijk dat je samen met je partner de plaats kiest waar jij je prettig en zeker voelt. Als alles normaal verloopt kun je ook nog tijdens de bevalling  besluiten om wel of juist niet naar het ziekenhuis te gaan! Zorg er in ieder geval voor dat bij 37 weken je bed op 80 cm hoogte staat en je kraampakket klaarstaat. Je kunt veilig thuis bevallen op max. de eerste verdieping met een brede, niet te steile trap (geen smalle wenteltrap bijvoorbeeld). Dit heeft te maken met til normen voor ambulancepersoneel,  in het geval van  verplaatsen  tijdens of na de bevalling naar het ziekenhuis. Als je er voor kiest om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen, gaan wij met je mee om dáár je bevalling te begeleiden.

        Feiten over bevallen in Nederland

        Sinds 2013 is de afdeling acute verloskunde in Meppel en vanaf 2018 ook de afdeling acute verloskunde in Hoogeveen gesloten.
        Als je zelf poliklinisch wil gaan bevallen of als je geadviseerd bent in het ziekenhuis te gaan bevallen, dan kun je kiezen uit de twee dichtstbijzijnde ziekenhuizen in de regio.
        Wij beseffen dat het lastig kiezen kan zijn, bij twijfel adviseren wij een bezoek aan beide ziekenhuizen te regelen, zodat je zelf kan ervaren welk ziekenhuis het beste bij je lijkt te passen.
        Wij bespreken graag jullie vragen, wensen en verwachtingen om zo tot een verantwoorde en goede keuze te komen; rond 30-34 weken wordt er extra tijd ingepland op het spreekuur om geboortewensen door te spreken. 
        .
        Hieronder zetten we de kenmerken van de dichtstbijzijnde ziekenhuizen op een rijtje.

        Ziekenhuis Tjongerschans

        Thialfweg 44
        8441 PW Heerenveen
        0513-685685 Portier

        Afdeling: 1A Vrouw/Moeder/Kind Centrum
        Ingang: Voor bevallingen en spoedgevallen dag en nacht via de ingang Eerste Hulp. Overdag voor de polikliniek via de hoofdingang.
        Rolstoel kan zonder muntje gebruikt worden.

        Het Tjongerschans is een relatief kleinschalig streekziekenhuis, qua grootte en sfeer te vergelijken met het voormalige Diaconessenhuis in Meppel en het Bethesda in Hoogeveen.
        Er worden ongeveer 1200 baby’s per jaar geboren.
        Er werken 8 gynaecologen, klinisch verloskundigen en gespecialiseerde verpleegkundigen op de afdeling.
        De afdeling heeft 4 verloskamers.
        Na de bevalling verblijven moeder en kind in een kraamsuite. Partner kan ook blijven slapen.
        Als de baby langer opgenomen moet worden, kunnen de ouders tot en met de 10e dag ook blijven. Het maakt niet uit of de moeder borst- danwel flesvoeding geeft.

        Indien moeder en kind (weer) thuis zijn en tijdens de kraamtijd de baby onverhoopt moet worden opgenomen worden op de kinderafdeling, dan bestaat de mogelijkheid de moeder (en partner) ook op de kinderafdeling van de Tjongerschans op te nemen.

        De Isala kliniek

        Dokter van Heesweg 2
        8025 AB Zwolle
        038-4245000 Portier

        Afdeling: V4.4 afdeling verloskunde
        Ingang: Dag en nacht via de hoofdingang aan de achterkant op de grote parkeerplaats.
        Rolstoel kost 1 euromunt statiegeld.

        De Isalakliniek is een van de grootste ziekenhuizen van ons land. Het Vrouw/Kind Centrum omvat ook een gespecialiseerde neonatale intensive care unit, waar ernstig zieke kinderen en ernstig prematuur geboren kinderen uit de hele regio naar toe overgeplaatst worden.
        Er worden ongeveer 3000 baby’s per jaar in Zwolle geboren.
        Er werken 18 gynaecologen, gynaecologen in opleiding, arts assistenten, co-assistenten, klinisch verloskundigen, (gespecialiseerde) verpleegkundigen en kraamverzorgenden op de afdeling. Doordat het een opleidingsziekenhuis is, zullen er bij een klinische bevalling, bijna altijd meerdere hulpverleners (in opleiding) bij de bevalling aanwezig zijn.
        De afdeling heeft 35 verlos- en kraamkamers. Dit zijn luxe eenpersoonskamers. Er wordt gezinsgerichte zorg aangeboden. Dit betekent dat de aanstaande moeder vóór, tijdens en na de bevalling in dezelfde kamer verblijft.
        Indien de moeder na de bevalling langer moet blijven, dan kan de partner op dezelfde kamer overnachten. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden :
        * Logies en ontbijt 1e nacht: € 15,-
        * iedere volgende nacht: € 7,50
        * ontbijt los: € 2,50
        * lunch: € 3,50

        Als de baby langer moet blijven, kan de moeder tot maximaal de 3e dag opgenomen blijven. Het maakt dan niet uit of de baby borst- danwel flesvoeding krijgt.

        Indien moeder en kind (weer) thuis zijn en tijdens de kraamtijd de baby onverhoopt moet worden opgenomen op de kinderafdeling, dan bestaat er na de 3e dag géén mogelijkheid voor de moeder om ook opgenomen te worden. Ook niet indien borstvoeding gegeven wordt. Als er plaats is kan zij wel verblijven in een Rooming-in kamer op de kinderafdeling.
        Eventueel kan de moeder wel gebruik maken van het Ronald McDonaldhuis mits er plaats is.
        Hiervoor wordt een eigen bijdrage van € 15,00 per nacht gerekend. 
Sommige aanvullende verzekeringen dekken deze kosten.

        Bevallen in bad

        Tijdens de bevalling is het fijn om verschillende houdingen aan te nemen. Ook zijn verschillende houdingen belangrijk voor de baby: op deze manier kan hij/zij zo optimaal mogelijk in de juiste richting draaien. Dat onder de douche of in bad gaan tijdens de ontsluiting fijn is, is bij veel zwangeren wel bekend. Het lichaam ontspant hierdoor en de intensiteit van de weeën zal daardoor wat verminderen terwijl de ontsluiting juist vaak vlotter verloopt. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het láátste stuk van de bevalling (uitdrijving) in bad te gaan/blijven. Dan wordt er gesproken over een badbevalling. De baby wordt dan onder water geboren.

        Een (standaard) eenpersoons ligbad in de badkamer is niet geschikt voor een bevalling, omdat deze vaak te ondiep is en ook niet breed genoeg. Om in een bad te kunnen bevallen is meer ruimte nodig en daarom wordt er gebruik gemaakt van een speciaal bevalbad. Voordeel hiervan is dat er een klein opstapje in zit en er zitten handvatten aan waar je je eventueel aan vast kan houden.

        Praktisch

        Om in bad te bevallen zou de ruimte aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:
        We willen er graag bij minimaal 2 zijden bij kunnen, maar liefst rondom kunnen lopen.
        Vlakbij het bad een bed op klossen , indien je het bad beneden opzet volstaat ook een eettafel met matras erop.

        Benodigdheden

        Bevalbad: liefst een klein formaat (zodat we er makkelijker bij kunnen mocht je hulp nodig hebben)
        Er zijn speciale bevalbaden te huur, waarbij wij de voorkeur hebben voor de 1-persoons versie van                                                                                  Birthpool in a Box mini
        Badthermometer (vaak inbegrepen bij een huurbad).
        De temperatuur van het water dient rond de 37°C te zijn. Deze temperatuur behoud je door regelmatig emmers water te verwijderen en emmers warm water toe te voegen.
        Schepnetje (vaak inbegrepen bij een huurbad).
        Eventueel een antislipmatje tussen bad en bed.
        Badjas om aan te kunnen doen als je uit het water gaat.

        Uitdrijvingsfase

        Voor ons is het bij een badbevalling minder goed te zien hoe de vordering is tijdens het persen. Indien de vordering onvoldoende lijkt kan het zijn dat je toch een stukje buiten het bad gaat persen, indien gewenst kan je bij goede vordering het bad weer in.
        We willen graag de conditie van de baby goed in de gaten houden met de doptone. Hiervoor moet je dan steeds even naar de rand van het bad komen. De geboorte zul je zoveel mogelijk op eigen gevoel doen waarbij je de baby ook zelf kunt aanpakken. De baby kan na de geboorte nog een aantal seconden onder water blijven, de reflexen om te ademen worden pas actief zodra de baby boven water komt.
        Na de bevalling kun je nog in bad blijven zitten terwijl je kennis maakt met je pasgeboren baby. De placenta kan eventueel ook in bad worden geboren.
        Indien het bloedverlies wat ruimer lijkt kan het zijn dat we je vragen wat eerder uit te bad gaan om dit beter te kunnen beoordelen.

        Voordelen 

        Warm water ontspant en geeft rust. Hierdoor maakt je lichaam bepaalde hormonen aan (endorfinen), die pijnstillend werken. Weeën worden daardoor beter opgevangen en zorgt voor minder behoefte aan andere pijnstillers in de beginfase van de bevalling.
        Water maakt gewichtloos; je beweegt makkelijker in water en kunt daardoor ook gemakkelijker een andere houding aannemen.
        Minder kans op scheurtjes of een knip.
        Rustigere overgang voor je baby vanuit de baarmoeder in het warme water.
        Direct huid-op-huid-contact; na de geboorte kan je baby gelijk bloot bij je op de borst liggen.

        Nadelen

        Over de nadelen van de onderwater bevalling is weinig goede (wetenschappelijk onderbouwde) literatuur beschikbaar. De wel beschikbare literatuur is niet eenduidig; er zijn onderzoeken die aangeven dat een aantal risico factoren juist afneemt, andere onderzoeken spreken dit weer tegen en laten juist een verhoogd risico zien op bepaalde complicaties. Zo zou je meer bloed kunnen verliezen na de geboorte, zou de kans op een infectie mogelijk wat toenemen en zou de duur van de uitdrijving kunnen toenemen.
        Indien er complicaties optreden tijdens of vlak na het persen gaat de behandeling hiervan vaak moeilijker in bad (denk hierbij bijvoorbeeld aan teveel bloedverlies of moeilijke geboorte van de schouders van de baby en waarbij de verloskundige bepaalde handgrepen moet verrichten). De zwangere zal op dat moment snel uit bad moeten komen, wat soms lastig gaat en waardoor tijdsverlies kan optreden.

        (Poli)klinische badbevalling

        Er zijn redenen waarom je niet in bad kan bevallen of alleen in bad kunt verblijven tijdens de ontsluitingsperiode.
        Zo is pijnstilling in de vorm van een ruggenprik of Remifentanyl (morfine pijnpompje) in bad niet mogelijk.
        Indien je een medische indicatie hebt, waarbij de baby extra gemonitord wordt middels een CTG, moet er een draadloos apparaat beschikbaar zijn, iets wat niet altijd gegarandeerd kan worden.
        Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen beschikt over een gewoon ligbad waarvan je tijdens de ontsluitingfase gebruik kan maken, echter de daadwerkelijke geboorte in bad is, in verband met de afmeting van het bad, in Heerenveen niet mogelijk.
        Ziekenhuis Isala in Zwolle beschikt over 2 verloskamers met bevalbaden waarin je kindje ook geboren kan worden. Je betaald hiervoor een eigen bijdrage van €100,00 euro voor de hoes en benodigdheden die na de bevalling weggegooid worden.

        Klaarzetten

        Of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen; een aantal zaken is handig om op orde te hebben vanaf 37 weken zwangerschap.

        Thuisbevalling

        • bed op 80 cm hoogte en voorzien van een bedzeil of waterdichte molton
        • kraampakket
        • verwarmde kamer (22°C)
        • twee emmers, een met vuilniszak
        • hydrofiele luiers, 10 stuks, om de baby mee af te kunnen drogen
        • mutsje om meteen na de geboorte op te kunnen doen
        • heetwaterkruiken, 2 stuks
        • goede verlichting middels burolamp of grote zaklamp indien medisch noodzakelijk
        • tas met de eerste babykleertjes (inclusief rompertje, sokjes, jasje en/of dekentje), schoon nachthemd en toiletspullen voor het geval je onverwacht toch nog naar het ziekenhuis gaat.

        Ziekenhuisbevalling

        • bed op 80 cm hoogte en voorzien van een bedzeil of waterdichte molton (voor het eerste gedeelte van de ontsluitingsfase)
        • kraampakket (groot deel van de inhoud gebruik je in de kraamweek)
        • nachthemd of T-shirt voor tijdens de geboorte  
        • tas met de eerste babykleertjes (inclusief rompertje, sokjes, jasje en/of dekentje), schoon nachthemd en ondergoed, (dikke) sokken, pantoffels, badjas en toiletspullen
        • maxi-cosi 
        • eventueel je eigen muziek
        • iets te eten voor tussendoor (maaltijden krijg je van het ziekenhuis)

        Kraampakket
        Laat de verzekering weten dat je zwanger bent, dan krijg je in de meeste gevallen een kraampakket opgestuurd.
        Mocht dit niet zo zijn, dan graag de volgende spullen zelf aan schaffen:

        • matrasbeschermer/bedzeil
        • onderleggers van 60 x 60 cm, 8 stuk
        • kraammatras van 60 x 90 cm
        • inlegverband, 1 pak
        • kraamverband, 2 pakken
        • vloeibare, desinfecterende zeep
        • steriele gaascompressen 10 x 10 cm, 10 stuks
        • navelklem
        • alcohol 70% flesje
        • verbandwatten 100 gram, 1 pak


        Wil je meer weten over onze expertises?

        Betekenisvol
        Jouw gevoel
        staat centraal
        Betrokken
        Jouw wens
        staat centraal
        Bekwaam
        Jouw welzijn
        staat centraal
        Contact
        Mogen we het jou ook laten bevallen?
        Spoednummer:
        0522 - 74 52 45

        Voor spoed, bevallingen
        en doorgeven ontslag
        uit ziekenhuis

        Telefonisch spreekuur:
        0522 - 25 71 73

        Maandag t/m vrijdag van
        9.00 uur - 12.00 uur