Suikerstofwisseling

Sommige zwangeren zullen wij adviseren hun bloedsuikers te laten bepalen.

Meest voorkomende indicaties
1. Vorig kind > 4500 gram geboortegewicht of > p97,7
2. BMI > 30
3. Land van herkomst waar veel diabetes voorkomt: Zuid-Azie (o.a. Hindoestanen), Afro Caribiers, Midden Oosten, Marokko en Egypte.
4. Polycysteus ovarium syndroom (PCO)
5. Groei van de baarmoeder lijkt voor op schema te liggen
6. Teveel kilo’s in gewicht toegenomen in korte tijd
7. Diabetes type 1 of 2 bij 1e-graads familieleden
8. Vorige zwangerschap te hoge bloedsuikers
9. Te hoge bloedsuikerspiegel bij het 12 weken zwangeren bloedonderzoek

Wanneer
Het onderzoek wordt meestal gedaan bij 28 weken zwangerschap. Soms adviseren we zowel bij 20 als bij 30 weken te laten onderzoeken.
De verloskundige heeft je geïnformeerd wat de indicatie is en hoe vaak en wanneer jij deze test zou kunnen doen. Dan heb je ook een aanvraagformulier meegekregen.

Waarom
Door de zwangerschap kan je suikerstofwisseling in de war raken waardoor je bloedsuikerspiegel te hoog of te wisselend kan worden.
Dit kan een nadelige invloed op jou en de groei van je baby hebben.

Glucose Dagcurve
Voor dit onderzoek hoef je geen afspraak te maken en moet je bij het laboratorium een nuchtere bloedsuiker laten prikken en dezelfde dag nog een keer opnieuw, maar dan twee uur na de maaltijd.
Na de eerste, nuchtere bloedafname kun je weer naar huis of naar je werk. Twee uur na de lunch (eet gewoon wat je normaal gesproken eet) moet er een tweede keer bloed afgenomen worden.
Wanneer het suikergehalte in je bloed te hoog blijkt te zijn kunnen we je doorsturen voor een andere suikertest.

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT)
Voor deze test moet je wel eerst een afspraak maken bij de assistenten van de huisarts voor aan de bali van Spectrum (óók wanneer dit niet je eigen huisartsen zijn kun je gewoon binnen Spectrum geprikt en zo nodig behandeld worden door onze diabetesverpleegkundige).

Je krijgt dan 2 afspraken mee:

1. Afspraak voor de OGTT
2. Belafspraak met de diabetesverpleegkundige; zij geeft je telefonisch de uitslag door en maakt indien de OGTT afwijkend/gestoord is direct een afspraak met je voor controle.

Bij de OGTT dien je nuchter te komen. Na de eerste bloedafname krijg je een drankje waarin 75 gram glucose opgelost is in water te drinken. Sommige vrouwen kunnen hier wat misselijk van worden. De tweede bloedafname vindt plaats twee uur na het innemen van de glucose.

Het is aan te raden wat te lezen mee te nemen of je telefoon/computer (WIFI aanwezig) want tussendoor mag je geen lichamelijke inspanning verrichten.
Neem alvast wat te eten mee voor als de tweede bloedafname achter de rug is.

Bij een afwijkende OGTT kom je automatisch onder behandeling van onze diabetesverpleegkundige en diëtiste binnen Spectrum. Indien het met een dieet lukt om je suikers onder controle te houden dan doen wij de verdere controles van de zwangerschap. Indien je suikers ook met een dieet te hoog blijven dan kan het zijn dat je insuline moet gaan gebruiken om de suikers op niveau te houden. Het advies is dan voor verdere behandeling bij de gynaecoloog en de internist onder controle te blijven.

Nuchter
Om nuchter te zijn mag je de dag voor het onderzoek na 20.00 uur niets meer eten tot aan het bloedprikken de volgende morgen.
Het drinken van water en thee/koffie zonder suiker en melk is wel toegestaan.

Koolhydraatspreidend dieet
Om je bloedsuikerspiegel zo gelijkmatig mogelijk te houden kun je beter geen snoep of koekjes eten, en maximaal 1 glas vruchtensap per dag en geen frisdrank drinken. Verder is het beter om je ontbijt en lunch zoveel mogelijk verspreid over de dag te gebruiken. Als je bijvoorbeeld ontbijt met 2 boterhammen en een banaan en luncht met 3 boterhammen en een appel, dan kun je ook ieder uur 1 boterham of een stuk fruit nemen.

Diëtiste
Als je moeite hebt met het aanpassen van je eetpatroon, dan kun je de hulp inroepen van een diëtiste.
Check vooral eerst bij je verzekering of dit consult vergoedt zal worden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Waar
Spectrum Medisch Centrum Meppel; melden bij de bali links voorin bij de grote wachtkamer.

Uitslag
Het Verloskundig Centrum krijgt de uitslagen van het bloedonderzoek digitaal aangeleverd. De diabetesverpleegkundige geeft de uitslag tijdens de belafspraak door en geeft indien nodig direct uitleg en informatie.