Voedingsadviezen

Goede voeding is tijdens de zwangerschap extra belangrijk.
Gedurende de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die jij eet.
De kwaliteit van de voeding moet hoog zijn, omdat van de meeste vitamines en mineralen wat extra nodig is.
Dat betekent niet dat je tijdens de zwangerschap “voor twee” moet eten. De basisvoeding die wordt geadviseerd voor volwassenen bevat ook voor zwangere vrouwen voldoende voedingsstoffen. Behalve foliumzuur en vitamine D is het tijdens de zwangerschap niet nodig extra vitamines en mineralen te slikken.
Als je toch extra vitamines en mineralen wilt gebruiken, kun je het beste een multi-preparaat speciaal voor zwangeren kiezen en hiervan de aanbevolen dosis te gebruiken. Deze levert de goede hoeveelheid foliumzuur en vitamine D en is veilig.

Er wordt nogal eens gedacht dat het tijdens de zwangerschap nodig is, wat extra of zelfs dubbele hoeveelheden te eten en te drinken. Dat is helemaal niet nodig. De zwangerschap vraagt inderdaad wat extra energie, maar de meeste vrouwen bewegen minder tijdens de zwangerschap waarvoor ze ook minder energie verbruiken. Daarom is het niet nodig om veel extra te eten. Met de aanbevolen basisvoeding krijgen moeder en kind in elk geval voldoende voedingsstoffen.

Foliumzuur
Het advies is dagelijks 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur te slikken van 4 weken voor tot 2 maanden na de bevruchting. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist en apotheek te verkrijgen.

Vitamine D
Het advies is vanaf de 4e maand dagelijks 400 Internationale Eenheden (IE) of 10 microgram vitamine D in te nemen.

Vis
De vetzuren in vis (EPA en DHA) zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je ongeboren baby.
Je doet er daarom goed aan twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis (zure haring, forel en zalm).
Kies daarbij niet voor roofvissen en vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm.
Als je geen liefhebber bent van vis kun je ook een omega 3 supplement slikken.

Kalk
Tijdens de zwangerschap heb je iets meer calcium nodig, maar liters melk drinken is absoluut niet nodig!
Bij gebruik van dagelijks 2 tot 3 glazen melk en 1 tot 2 plakken kaas, krijg je voldoende calcium binnen.
In plaats van gewone melk kan ook gekozen worden voor karnemelk, drinkyoghurt, chocolademelk, yoghurt of vla. Ook kan je een beker melk vervangen door een extra plak kaas. Daarbij hebben de minder vette kaassoorten de voorkeur.
Als je helemaal geen melkproducten gebruikt, is advies van een diëtist gewenst.

IJzer
Een laag ijzergehalte in het bloed komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Het is echter de vraag of dit echt een tekort is. Het kan ook het gevolg zijn van de verdunning van het bloed die normaal tijdens je zwangerschap optreedt. Het is wel belangrijk dat je voldoende ijzer met de voeding opneemt . Zie bloedarmoede.

Alcohol
Het drinken van (ook al een weinig) alcohol kan nadelige gevolgen voor je kindje hebben en raden we dan ook ten zeerste af.

Roken
Roken is schadelijk voor jou en je baby.

Afvallen
Je baby heeft bij lijnen de kans te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien komen er bij overmatig afvallen veel afvalstoffen vrij en die kunnen via de placenta weer bij de baby terecht komen.

Leverproducten
Lever bevat zeer veel vitamine A dat schadelijk kan zijn voor je baby. 1 boterham per dag belegd met een product dat lever bevat, zoals paté, leverworst of Hausmacher kan geen kwaad.

Rauw vlees
Het eten van rauw vlees kan kans geven op besmetting met listeria en toxoplasma (met als gevolg toxoplasmose). Besmetting met toxoplasmose kan ernstige gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Daarom is het belangrijk voorzichtig te zijn, niet alleen met rauw vlees maar ook met rauwe groente, vleeswaren en (rauwkost)salades. Als je toch kiest voor rauwe producten, is het aan te raden producten ver voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum te kiezen en deze snel na aankoop te eten. Was groente goed voordat je ze verwerkt.

Kaassoorten
Eten van (zachte) kaassoorten van ongepasteuriseerde rauwe melk kan kans geven op besmetting met de listeriabacterie die schadelijk kan zijn voor jullie kind.
Op Franse kaas van rauwe melk staat de aanduiding ‘au lait cru’ op de verpakking.
De meeste buitenlandse kaassoorten in Nederland zijn gemaakt va gepasteuriseerde melk. Deze zijn dus veilig.
Als er niets op het etiket staat, kan de kaas gegeten worden.
Hoewel Nederlandse boerenkaas (bijvoorbeeld boeren Goudse) ook is gemaakt van rauwe melk, kan die kaas gerust worden gegeten.
Het is namelijk een harde kaas die weinig vocht bevat. Hierin kan listeria niet overleven.
De kans op een listeriabesmetting is gelukkig vrij klein. Daarom hoef je je niet direct ongerust te maken als je per ongeluk of ongemerkt een ‘fout’ kaasje hebt gegeten.

Vacuümverpakte vis
Vis is erg gezond om te eten, zeker als je zwanger bent. Echter, vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm kan kans geven op besmetting met de listeriabacterie die schadelijk kan zijn voor jullie kind.
Omdat vissoorten in een vacuümverpakking lang bewaard worden, kan de bacterie zich vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden.
Daarom raden we je af deze vis te eten.
Beter is verse vis te eten of de vis thuis gaar te maken.
Gerookte vis zoals paling wordt door het roken gaar gemaakt waardoor eventuele bacteriën onschadelijk worden.
Zoute haring wordt kort bewaard waardoor er geen gevaar is voor uitgroei van en schade door listeria.
Roofvissen eten, zoals zwaardvis, haai, koningsmakreel en verse tonijn kunnen relatief veel kwik bevatten, waar jullie ongeboren baby gevoelig voor kan zijn.

Koffie
Meer dan vier koppen koffie drinken per dag wordt afgeraden, want teveel cafeïne is niet goed voor je baby.

Drop
Eet niet teveel drop, want de stof glycyrrhizine in drop kan de bloeddruk verhogen.
Dit geldt overigens ook voor het drinken van zoethout thee.

Voor overige informatie kijk  je op de website van het Voedingscentrum  of bekijk deze Infographic_Zwangeradviezen_Voeding van de Gezondheidsraad.

Of download de  app ” Zwangerhap” van het voedingscentrum.