Roken

roken en zwanger

Veel vrouwen denken dat roken tijdens de zwangerschap alleen invloed heeft op het gewicht van de baby, maar weten niet dat het voor embryo’s en pasgeborenen fataal kan zijn.

Ook meeroken (door partner of anderen in je buurt) kan zeer schadelijk zijn.

Bijna 25% van alle babysterfte tijdens de zwangerschap of in het jaar na de geboorte, is het gevolg van roken.

Hieronder volgt een opsomming van kansen die jij creëert voor je kindje als je stopt met (mee)roken nu je zwanger bent en mogelijkheden voor hulp bij stoppen met roken.

 

1. De kans op een miskraam daalt
De giftige stoffen uit een sigaret kunnen misvormingen aan de foetus teweegbrengen, wat tot een miskraam kan leiden. Rokende vrouwen hebben 50% meer kans op het krijgen van een miskraam dan niet (mee)rokende vrouwen.

2. De kans op vroeggeboorte daalt
Afhankelijke van hoeveel je rookt heb je tussen de 47 en 61% meer kans op een vroeggeboorte met de daarbij behorende kans op lichamelijke en mentale problematiek bij het kind.

3. De kans op een verstoorde groei en ontwikkeling daalt
Een roker heeft minder zuurstof in zijn lichaam dan een niet-roker. Dit tekort aan zuurstof kan voor een verstoorde groei of ontwikkeling zorgen. Dit uit zich vooral na de geboorte in een laag geboortegewicht en ontwikkelingsachterstand bij het opgroeiende kind.

4. De kans op wiegendood daalt
In negen op de tien gevallen van wiegendood heeft de moeder gerookt tijdens de zwangerschap. Als het kind ook nog mee rookt na de geboorte, is het risico op wiegendood nog eens twee keer groter dan bij kinderen die niet meeroken.

5. De kans op beschadiging van het bloedvat van een kind daalt
Uit onderzoek blijkt dat kinderen van moeders die rookten tijdens de zwangerschap een dikkere bloedvatwand hebben. Een dikkere vaatwand is het begin van aderverkalking wat de kans bij volwassenen op hart- en vaatziekten vergroot.

6. De kans op een kindje met een klompvoet of een hazelip daalt
Een hazenlip (schisis) is een aangeboren aandoening. Uit onderzoek blijkt dat 11% van de geboren schisiskinderen te wijten is aan roken van de moeder rond de conceptie en in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Ook een klompvoetje is een aangeboren afwijking, maar waarin in diverse studies een relatie met roken werd aangetoond.

7. De kans op het ontwikkelen van psychiatrische problemen daalt
Kinderen van rokende ouders kunnen meer gedragsproblemen vertonen. Deze kinderen hebben ernstige moeite om hun gedrag aan te passen aan de omstandigheden als er emotie in het spel is. Hoe meer de moeder rookte tijdens de zwangerschap, hoe meer antisociale gedragsproblemen het kind blijkt te hebben.
Ook hebben deze kinderen later meer kans op het gebruiken van antidepressiva, stimulerende middelen en middelen tegen verslaving. Zij lopen zelfs meer risico op het krijgen van ernstige psychiatrische problemen.

8. De kans op ademhalingsstoornissen daalt
Kinderen van rokende ouders hebben meer last van hoesten, keelontstekingen en astma. Kinderen zijn volop in de groei, ook hun longen. Wanneer ze vanaf jonge leeftijd blootgesteld worden aan tabaksrook kunnen de luchtwegen sterk aangetast worden.

9. De kans op oorproblemen daalt
Kinderen van rokende ouders hebben vaker te kampen met steeds terugkerende oorontstekingen. Dit kan leiden tot gehoorverlies of ooroperaties.

10. De kans op mislukken van de borstvoeding daalt.
Als je niet rookt produceer je meer melk en de melk smaakt veel lekkerder voor je baby.

Binnenkort breekt een nieuwe periode in jouw leven aan: je zal een baby’tje, een klein wondertje op de wereld brengen. Een onschuldig wezentje, klein en kwetsbaar waar je (bijna) alles mee wil delen en waarvoor je de wereld over zou hebben. Misschien ook wel stoppen met roken…?

Denk je hulp nodig te hebben bij het stoppen met roken dan volgen hieronder enkele tips.

 

  • Debasisinbalans.nl    Ooracupuntuur in combinatie met psych-k®  via Mandy Hoekman, Laarwoud 1 in Meppel.    Telefoon 0522-475493
  • Smokefree.nl             Gratis telefonische begeleiding met stoppen met roken. 100% vergoed.                                  Telefoon 088-5800067
  • Trimbos.nl                  Gratis telefonisch advies, juist ook over de diverse stop methodes.                                         Telefoon 0800-1995
  • Ikstopnu.nl                 Gratis telefonisch advies.                                                                                                           Telefoon 0800-1995
  • Allencarr.nl                 Lezen van het boekje “ Stoppen met Roken” van Allan Carr
  • Allencarr.nl                 Persoonlijke (online) Trainingsdag  via methode Allan Carr/ niet gestopt geld terug/ inclusief 1 jaar nazorg.   Telefoon 085-0733399

 

  • Stoppen met roken middels nicotinekauwgum of nicotine pleisters is niet aan te raden, omdat de nicotine dan alsnog via je bloed bij je baby terecht komt.

Soft laser en acupuntuurbehandelingen mag je in elk stadium van de zwangerschap ondergaan, meldt altijd wel bij je behandelaar dat je zwanger bent!

In deze Folder roken en alcohol  lees je meer over roken in de zwangerschap.

Voor zwangere vrouwen in Noord-Nederland die willen stoppen met roken heeft Verloskundige Wetenschap vanuit het onderzoeksproject “Samen Stoppen, Samen Sterk!” een filmpje ontwikkeld.
En bekijk deze animatie waarin uitgelegd wordt hoe je professionele hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken.  Vraag ernaar bij ons op het spreekuur!!!