Klachten ABC

AAMBEIEN zijn eigenlijk spataders.
In de zwangerschap heb je sneller last van harde ontlasting. Dit kun je proberen te voorkomen door minimaal 2 liter water per dag te drinken. Ook het eten van laxerende voeding zoals volkoren brood, verse groentes, fruit en ontbijtkoek.
Ga als er aandrang is direct naar het toilet. Houdt de ontlasting niet lang op, daar wordt het ook vaak droger van.
Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling.
Heb je veel last van aambeien, laat het ons weten, dan kunnen wij je adviseren wat voor middel je het beste kunt gebruiken.

BANDENPIJN voelt als een stekende pijn vooral onderin je buik naar de liezen toe. Bij onverwachte bewegingen, zoals te snel omdraaien in bed of hoesten /niezen kunnen een snerpende pijn geven. Dit kan geen kwaad voor de zwangerschap. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen, uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Eventueel kan een doek of een speciale band om je buik met steun wat verlichting geven.

BEKKENPIJN ontstaat tijdens de zwangerschap doordat de banden en spieren van het bekken zachter en soepeler worden. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby straks bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Voor de geboorte kan het echter wat ongemak en pijn geven. Zorg voor voldoende rust.
Via de huisarts kan een verwijzing voor Mensendieck of Fysiotherapie gegeven worden. Zelf kun je er meer over lezen in het boek ” Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap” van Cecile Röst.

BLAASONTSTEKING wordt niet altijd eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig. Tijdens de zwangerschap moet je toch al vaak plassen en ook kleinere beetjes. Als je het gevoel hebt dat je iedere 5-10 minuten moet plassen en er maar een paar druppeltjes komen, kan dit wijzen op een blaasontsteking. Ook kan een blaasontsteking harde buiken veroorzaken. Heb je geregeld harde buiken, een pijnlijk of zeurderig gevoel onderin je buik, dan kun je voor de zekerheid je urine door de huisarts na laten
kijken.  Mocht je inderdaad een blaasonsteking hebben, dan is het advies antibiotica te gaan gebruiken. Laat de apotheek weten dat je zwanger bent(!)
Neem ook zolang als de kuur duurt extra rust. Je hebt een infectie en als je rust neemt geneest deze sneller. De pijn in de buik gaat ook sneller over. Drink extra.
Je kunt je urine laten controleren als de kuur op is om te kijken of de blaasontsteking echt over is. Dit alles is belangrijk omdat een onbehandelde opstijgende blaasontsteking de oorzaak kan zijn van een te vroege bevalling. Vrouwen die buiten de zwangerschap regelmatig een blaasontsteking hebben, adviseren we om goed te drinken en eventueel extra vitamine C te slikken in de vorm van vitamine tabletten of cranberry capsules.

BORSTEN worden in de zwangerschap bijna altijd groter, omdat het borstweefsel gaat groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aan gemaakt.
Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cup-maten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal; de grootte van je borsten zegt niets over de kwaliteit van de borstvoeding. Omdat de bloedvaten groeien zie je deze vaak extra goed, als blauwe aderen op de borsten.
Vanaf de derde maand van de zwangerschap kan de melkproduktie al wat op gang komen en kun je al last hebben van lekkende borsten. Er zijn echter ook genoeg vrouwen die nog geen druppel voeding verliezen voordat de baby geboren is.

HAARGROEI verandert onder invloed van het hormoon progesteron omdat het daardoor harder gaat groeien. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen, zoals rond je tepels en op je buik. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.

HAARUITVAL komt ook geregeld voor, en dat je haar de krullen die je eerst had verliest. Dit kan komen door een vitamine gebrek. Het slikken van Vitamine B- complex kan verbetering geven.

HARDE BUIKEN worden ook wel oefenweeën genoemd, omdat ze worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Als je veel harde buiken hebt is dit meestal een signaal van je lichaam om het wat rustiger aan te doen. Nemen de harde buiken inderdaad af bij rust, dan is dit dus een duidelijk teken dat je te druk bent geweest.
Om tot rust te komen kan een warm bad of warme douche of op de bank met een warme kruik tegen je buik wonderen doen. Denk bij het hebben van harde buiken ook even aan de tekenen van een mogelijke blaasontsteking of schimmelinfectie. Harde buiken zijn over het algemeen niet zozeer pijnlijk, maar geven meer een heel vervelend gevoel. Heb je enkele uren lang harde buiken elke tien minuten die ook echt pijnlijk zijn en je bent nog geen 36 weken zwanger, neem dan contact met ons op.

JEUK is ook een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap.
De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Het gevolg is dat er galsappen in het bloed terechtkomen en deze sappen veroorzaken de jeuk. Soms brengt talkpoeder wat verlichting of het drinken van brandnetel thee. Deze thee kan helpen vanwege de zuiverende eigenschappen van brandnetel.
Eén troost: de jeuk is onmiddellijk weg zodra de baby geboren is.

LAGE RUGPIJN kan ontstaan doordat naarmate de zwangerschap vordert, de banden en spieren van de buik en baarmoeder steeds verder uitrekken. Veel steun hoef je van die banden en spieren niet meer te verwachten. Je bent dus aangewezen op de spieren van je rug. Daardoor wordt je rug overbelast en krijg je lage rugpijn. Hier kan soms een buikband voor verlichting zorgen. Let verder wel op een goede houding; vermijdt staan of zitten met een holle rug. Blijven de klachten toenemen dan kan hulp van de fysiotherapeut of mensendiecktherapeut uitkomst bieden.

MAAGZUUR ontstaat in de zwangerschap sneller, omdat onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en de botten weker worden. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af. Daardoor hebben veel vrouwen last van brandend maagzuur.
Ook komt de maag in de verdrukking door de groeiende baarmoeder.
Tips tegen brandend maagzuur:
• Eet rustig en kauw je voedsel goed.
• Eet regelmatig kleine maaltijden
• Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom.
• Let op met scherpe kruiden, koffie en sinaasappelsap. Deze kunnen de maag prikkelen
• Eet niet te vet. Vet blijft namelijk lang in de maag
• Rust even voor en na een maaltijd
• Ga goed rechtop zitten zodat de maag niet in de knel raakt
• Buk niet voorover maar zak door je knieën
• Zet eventueel het hoofdeinde van het bed iets hoger of leg een kussen onder het matras
• Pepermunt, vanillevla en melk blussen het brandend maagzuur
• Gebruik alleen medicijnen tegen maagzuur op advies van een arts of verloskundige
Bij de apotheek zijn verschillende drankjes en tabletten vrij verkrijgbaar die het maagzuur binden waardoor het minder snel omhoog komt.

MISSELIJKHEID zie je veel vroeg in de zwangerschap. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt (HCG- hormoon). Na ongeveer drie maanden wordt het werk van het HCG – hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid. Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als je ’s ochtends wakker wordt, liggend in bed, een stukje ontbijtkoek, beschuit of iets dergelijks en sta daarna pas op. Vaak ben je dan minder misselijk.

MOEHEID wordt veroorzaakt door hormonen. Hetzelfde hormoon dat je misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat jij je de eerste drie maanden van de zwangerschap extreem moe kunt voelen. Geef zoveel mogelijk toe aan dat gevoel door vroeg naar bed te gaan. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid.

SPATADEREN kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan, omdat je meer vocht vasthoudt. Bovendien kan je bloedsomloop door de steeds groter wordende en steeds meer ruimte innemende baarmoeder wat belemmerd raken. Als je er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden. Draag in elk geval geen knellende kousen of andere kleding. Zorg ervoor dat je regelmatig van houding verandert. Doe je voeteneinde van het bed iets omhoog door er een kussen onder te leggen. Er bestaat een speciale massagetherapie bij spataderen,   De bloedsomloop in de benen wordt gestimuleerd en daardoor krijg je minder klachten en de spataderen verdwijnen na de bevalling bijna allemaal..
Als je forse, pijnlijke spataderen hebt, laat een van ons dan beoordelen of het verstandig is om voor na de bevalling antistolling voor te schrijven. Meer informatie over spataderen lees je hier

SPIERKRAMPEN zijn een veel gehoorde klacht; plotselinge kuitkrampen, vaak midden in de nacht. Dit komt in de meeste gevallen doordat de groeiende baarmoeder de doorbloeding naar de benen belemmert. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting. Koude/warme wisselbaden helpen soms, net als een beenmassage voor dat je gaat slapen.
Spierkrampen zijn vaak het gevolg van een Magnesium tekort.  Je kunt dit tekort aanvullen door Magnesium te slikken. Doe dit dan wel in een citraat verbinding voor de beste opname.
Vraag dus bij de drogist of apotheek om Magnesiumcitraat. Neem dan 400mg voor je gaat slapen.

VAAK PLASSEN is ook een vaak gehoorde klacht. Veel zwangeren lopen de hele dag (en nacht) door naar het toilet. Het zijn vaak mini plasjes, maar je kunt het gevoel hebben alsof je blaas heel vol zit. In het begin van de zwangerschap zijn veranderende hormonen vaak de boosdoeners. Tegen het einde van de zwangerschap is het je kind die op je blaas drukt. Jammer genoeg is hier niets aan te doen. Let echter wel op of je geen pijn bij of na het plassen hebt. Dit zou kunnen duiden op een blaasontsteking. Bij twijfel kun je altijd je urine door de huisarts laten nakijken.

VAGINALE INFECTIES onstaan makkelijk omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, waardoor je gevoeliger bent voor infecties.
Dit merk je door dat er meer afscheiding is dan normaal. Is de vagina gezwollen, geïrriteerd en heb je last van jeuk, andere geur en kleur van de afscheiding en/ of heb je een brandend gevoel bij het plassen kun je het beste naar de huisarts gaan, die kan dan een zalf of vaginaal tablet voorschrijven. Het is niet verstandig je vagina met gewone zeep te wassen, omdat deze de zuurgraad alleen maar verhogen. Zeep met een lage pH-waarde mag wel. (bijvoorbeel sebamed vloeibaar)

VERSTOPPING door te harde ontlasting komt in de zwangerschap regelmatig voor. Probeer dit te voorkomen door veel te drinken ( zeker 2 liter per dag), vezelrijke voeding te eten en voldoende beweging te nemen. (zie ook aambeien)

VOCHT VASTHOUDEN in de zwangerschap is heel normaal, veelal in de voeten en de handen. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Vooral aan het einde van de zwangerschap is dit een veel gehoorde klacht. Als je dan ook nog eens in de zomer gaat bevallen, heb je nog meer kans op dikke handen en voeten.
Tijdens de controles op het spreekuur wordt je bloeddruk in de gaten gehouden; als je vocht vast houdt en je bloeddruk blijft normaal, dan hoef je je niet ongerust te maken.
Het vochtvasthouden is dan alleen maar heel lastig voor jezelf.
Het eten van asperges of bleekselderij en het drinken van brandnetelthee geeft een verhoogde vochtafvoer en kan dus verlichting geven.

VRIJEN mag in de zwangerschap. Dit kan echt geen kwaad voor het kindje. Wat wel lastig kan zijn, is dat door het samentrekken van de baarmoeder je na een orgasme pijnlijke, harde buiken kunt krijgen. Dit gaat normaal gesproken vanzelf weer over. Sommige vrouwen verliezen ook wel eens een klein beetje bloed na het vrijen. Dit komt omdat de baarmoedermond door de zwangerschap extra goed doorbloed is en een klein gesprongen vaatje kan dan zomaar wat bloedverlies geven.

WISSELENDE STEMMINGEN zijn een bekend verschijnsel in de zwangerschap. Hormonen kunnen rare dingen met je doen. Vaak helpt het door er over te praten met je omgeving zodat zij ook snappen waar het vandaan komt.

ZWANGERSCHAPSSTREPEN worden ook wel striae genoemd, ze ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken door de groei van het kindje. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Dit zie je doordat je rode strepen krijgt op buik, billen, heupen en /of borsten. Deze strepen kunnen erg jeuken. Na verloop van tijd gaat de vurigheid ervan af en worden de strepen veel lichter. Voorkomen kun je dit helaas niet, de vele smeelseltjes die er te krijgen zijn ten spijt.
Wel is het belangrijk je buik in te smeren met bodylotion of olie om uitdroging van je huid te voorkomen.
Jonge vrouwen krijgen eerder striae dan oudere vrouwen. Vaak ben je erfelijk belast met de kans op striae…….
Ook kun je een bruine streep krijgen van je schaambeen tot aan de navel. Ook dat is weer hormonaal bepaald. Deze streep verdwijnt langzaam maar zeker na de bevalling.