Bloedarmoede

IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. In de zwangerschap worden de verhoudingen in het bloed anders omdat er extra bloed moet worden aangemaakt voor de doorbloeding van de placenta. Hierdoor daalt bij bijna alle zwangeren het ijzergehalte in de zwangerschap. Rond 30 weken is de ijzerwaarde in de zwangerschap het laagst.

De meeste zwangeren adviseren we 2x in de zwangerschap de ijzerwaarde in het bloed te laten nakijken. In het 1e trimester en rond 30 weken als het ijzergehalte op zijn laagst is. Ook controleren we de voorraad ijzer (CMV gehalte) die in de cellen is opgeslagen. Als je ijzer te laag is en de voorraad ijzer is voldoende dan ondernemen we geen actie en past het bij de zwangerschap. Zijn zowel je ijzergehalte als de voorraad ijzer in je bloed te laag dan heb je bloedarmoede en is het wel nodig om dit te behandelen.

Gezonde voeding
Door gezond te eten kun je voorkomen dat je ijzergehalte te laag wordt en kan een te laag ijzergehalte omhoog gebracht worden. Er zijn voedingsmiddelen die extra ijzerrijk zijn zoals:

* vlees en vleeswaren, rundvlees bevat meer ijzer dan varkensvlees of kip
* graanproducten zoals volkorenbrood, roggebrood, volkorenbeschuit en -crackers, volkorenpasta, evergreen
* appelstroop
* noten en zaden
* peulvruchten zoals bonen, linzen en kapucijners
* gedroogd fruit zoals vijgen, abrikozen, tutti-frutti, krenten en rozijnen

Neem bij elke maalijd groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C om de ijzeropname te bevorderen. Een glas sinaasappelsap bevat ook veel vitamine C.
Vermijd melkproducten bij de maaltijd om dat deze de ijzeropname remmen. Ook koffie en thee remmen mogelijk de ijzeropname.

Extra ijzer
Floradix is een kruidenelixer (zowel vloeibaar als in tabletten verkrijgbaar) dat veel ijzer bevat en daarmee je ijzergehalte kan laten stijgen. Het bevat minder ijzer dan ijzertabletten en wordt daarom vooral geadviseerd als je ijzerwaarde rond de grenswaarde zit. Het grote voordeel van floradix is dat er al vitamine C en andere sporenelementen zijn toegevoegd waardoor het ijzer optimaal kan worden opgenomen. Maagdarm-klachten die je bij ijzertabletten veel ziet zijn bij floradix veelal veel minder.

Een ander ijzerhoudende drank is Roosvicee Ferro, ook hieraan is vitamine C toegevoegd.