Algemene adviezen

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot aan de 11e week van de zwangerschap, adviseren wij FOLIUMZUUR te slikken. Een goede foliumzuurspiegel in het bloed van de moeder tijdens de conceptie, maakt het proces waarin het ruggetje van de embryo gesloten wordt makkelijker, waardoor de kans op een neuraal buis defect (open ruggetje of waterhoofd) kleiner wordt. Het advies is dagelijks 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur te slikken van 4 weken voor tot 2 maanden na de bevruchting. Foliumzuur is vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist als apart preparaat, maar ook bij de drogist in een multivitamine tablet speciaal voor zwangeren.

Zwangerschap is geen ziekte, Het lichaam van een vrouw is er voor gemaakt; je hoeft jezelf dan ook geen beperkingen op te leggen voor wat betreft WERK, LICHAAMSBEWEGING en SEKSUALITEIT.

Verschoon de KATTENBAK met handschoenen aan en werk ook in de tuin met handschoenen aan,
Ontlasting van katten bevat vaak de parasiet toxoplasma. Om deze reden kan het verschonen van de kattenbak en in de tuin werken (aarde) kans geven op besmetting met toxoplasma (met als gevolg toxoplasmose).
Het gaat puur om de uitwerpselen van katten en niet om de katten zelf. Je kunt je kat dus gewoon op schoot nemen en aaien.

Gebruik van ALCOHOL, ROKEN EN DRUGSGEBRUIK wordt ten zeerste afgeraden, omdat dit enorm schadelijk voor de ontwikkeling van je kind kan zijn.

Indien je MEDICIJNEN gebruikt, meld dit aan ons, graag met de naam van de medicijnen.

Gebruik van de ZONNEBANK wordt in de zwangerschap afgeraden, omdat je pigment heel anders reageert onder invloed van de zwangerschapshormonen.
Je loopt grote kans op vervelende pigmentvlekken, vooral in je gezicht.
Een hoge beschermingsfactor voor je zonnebrandcrème in de zomer is een aanrader.

Over het VERVEN OF BLEKEN van je HAAR zijn geen eenduidige onderzoeken gedaan.
Het wordt dus niet officieel afgeraden of goedgevonden. We kunnen derhalve geen passend advies geven over dit onderwerp.

Het SCHILDEREN van je (baby)kamer in de zwangerschap is geen probleem zolang je de ruimte waarin je werkt goed ventileert.

Zwangere medewerkers die intensief contact met kinderen hebben (met name kinderdagverblijf, basisonderwijs, zwakzinnigenzorg en gezondheidszorg) hebben een verhoogde kans om in contact te komen met een kind met een CMV (cytomegalovirus) infectie. Het virus kan bijvoorbeeld via knuffelcontact of bij het verschonen van luiers worden overgedragen. Maar omdat de infectie meestal geen klachten geeft is het meestal niet bekend of iemand wel of niet besmettelijk is.
CMV kan via de placenta (moederkoek) bij je kind terecht komen en zorgen voor een motorische of mentale ontwikkelingsachterstand of doofheid. Om een besmetting met CMV te voorkomen adviseren wij je om goed de handen te wassen en/of te desinfecteren met handalcohol ná elk contact met kinderen (m.u.v. de vluchtige contacten), ook na het hanteren van mogelijk direct besmette materialen als bloed, urine (luiers) of speeksel (speelgoed).

Een dagje naar de SAUNA is voor veel vrouwen een dag lekker ontspannen. Maar mag dit nu in de zwangerschap?
Het wordt afgeraden om tot 12 weken zwangerschap naar de sauna te gaan omdat in deze periode de organen van de baby worden aangelegd. Vanaf 12 weken groeien rijpen de organen verder uit en de sauna vormt geen belemmering hiervoor. Ga in de zwangerschap alleen naar de sauna als je dit voor de zwangerschap ook al regelmatig hebt gedaan. Je weet dan hoe je lijf reageerd op de warmte (de zwangerschap is geen goed moment om dit uit te proberen).

Houd wel rekening met je zwangerschap door de volgende aanpassingen:
* geen infrarood sauna (ivm straling)
* geen hoge temperatuursauna (90graden)
* geen opgietingen
* neem geen dompelbad maar zorg dat je rustig weer afkoelt
* ga maximaal 10 min in de sauna om te grote temperatuursverschillen te voorkomen
* heb extra aandacht voor goed drinken!
Als je je aan deze aanpassingen houdt dan is het heerlijk ontspannend om voor een dagje sauna te kiezen! En een mooi bijkomend voordeel is dat extra vocht kan worden afgedreven.