Skip to main content

Wanneer te bellen

Wij raden aan altijd te bellen wanneer je ongerust bent, hierna zijn echter richtlijnen wanneer wij in ieder geval gebeld willen worden:

Indien het de eerste bevalling is: regelmatige weeën elke drie minuten (die minimaal 60 seconden aanhouden) gedurende minimaal een uur.
Je moet dan rekenen vanaf het begin van de ene wee naar het begin van de volgende wee.
Dus een patroon van 1 minuut lang een wee, met 2 minuten pauze en dan weer 1 minuut lang een wee en 2 minuten pauze ………..

Indien het de tweede of meerdere bevalling is: regelmatige weeën elke 4 a 5 minuten (die minimaal 45 seconden aanhouden) gedurende minimaal een uur.
Je rekent dan van het begin van de ene wee naar het begin van de volgende wee, dus een patroon van 1 minuut een wee en 3 of 4 minuten rust en dan weer 1 minuut een wee ……….

Bij ruim bloedverlies. (een beetje bloedverlies of slijmerig bloedverlies is normaal bij een bevalling) helder bloedverlies, meer dan een flinke menstruatie.

Bij gebroken vliezen;
* Indien het hoofdje niet ingedaald is: dien je te gaan liggen en ons gelijk te bellen. Dit is dan ook al besproken tijdens de reguliere controle op het spreekuur.
* Indien het hoofdje ingedaald is: en het vruchtwater is helder of roze en het is nog nacht, dan kun je rustig wachten met bellen tot de volgende ochtend rond 9.00 uur.
In ieder geval graag bellen binnen 12 uur na het breken van de vliezen.
* Indien het vruchtwater groen is (meconiumhoudend vruchtwater) moet je ons direct bellen.

Weeënaktiviteit voor 37 weken.
Indien de bevalling zich meer dan drie weken voor de uitgerekende datum aankondigt, graag zo spoedig mogelijk bellen.