Verloop

Het verloop van een miskraam kan per persoon sterk verschillen, maar gaat in grote lijnen als volgt:

Er is aanvankelijk weinig bloedverlies, dat enige dagen kan duren.
Zet de miskraam door, dan ga je meer helderrood bloed verliezen (zorg dat je groot maandverband in huis hebt).
Het bloedverlies varieert van een menstruatie tot een erg heftige menstruatie. Ook kun je stolsels verliezen. Stolsels zijn klonten bloed die zo groot als een vuist kunnen zijn.
In de meeste gevallen zul je het vruchtzakje niet als zodanig herkennen, maar dit is afhankelijk van de termijn waarop de miskraam optreedt.
Als je al wat verder in de zwangerschap was, dan is je kindje soms goed te herkennen. 

Als het bloedverlies toeneemt, gaat dat vaak gepaard met (heftige) buikpijn onderin je buik.
De pijn komt in golven: het houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg.
Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit de baarmoeder is gekomen. Het kan zijn dat je een aantal minuten tot uren buikpijn hebt, dat deze weer weg gaat en later weer terug komt.

De samentrekkingen/golven van de baarmoeder zorgen er voor dat alles wat in de baarmoeder zit naar buiten gebracht wordt. Op deze manier maakt je lichaam de baarmoeder helemaal leeg. 

Wanneer na het verliezen van het vruchtzakje en/of het kindje,  het bloedverlies en de krampen duidelijk afnemen, is er sprake van een complete miskraam. Je hebt dan geen echo of behandeling nodig.

Om goed te kunnen zien of je het vruchtzakje verliest, kun je bij bloedverlies en krampen het beste plassen boven een vergiet met een maatbeker, anders verdwijnt het mogelijk in het toilet.
Je kan zelf beslissen wat je er vervolgens mee doet, je mag het bijvoorbeeld begraven in je tuin of in de natuur.
Je kunt het ook in water bewaren in je koelkast, zo blijft het langer mooi en heb je meer tijd om afscheid te nemen. In een wit gekleurd bakje kun je het het beste zien. Zie ook watermethode.nl 

Voor de buikpijn kun je paracetamol 1000 mg gebruiken (max 6 x 500 mg per dag = 3 x 2 tabletten). Aspirine of ibuprofen raden we af omdat dit bloedverdunnend werkt.
Een warme kruik of een warme douche kan ook verlichtend werken. Gebruik tijdens de miskraam geen tampons.

Als de baarmoeder leeg is, wordt het bloedverlies minder en gaat de buikpijn over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verlies je  bloed als tijdens een menstruatie.
De buikpijn is zo goed als over. Je kunt nog 5 tot 10 dagen wat helderrood bloed verliezen wat daarna overgaat in donkerbruin bloed.