Spiralen Spreekuur

Overweeg je een spiraaltje te nemen als anticonceptie?
Dan kun je deze laten plaatsen op ons spiralenspreekuur.
Dat is wel zo vertrouwd, gewoon bij de verloskundigenpraktijk!

Met of zonder hormonen
Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonhoudende spiraal en het koper spiraal.
Welke spiraal het meest geschikt is zal afhankelijk zijn van je persoonlijke wensen en je medische voorgeschiedenis.
De verloskundige kan je uitgebreide informatie geven over beide soorten spiralen, zodat je een keuze kunt maken welke het beste bij jou past.

Afspraak maken
Wil je jouw spiraaltje laten plaatsen door de verloskundige?
Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.
Eerst krijg je een intake-gesprek van 15 minuten waarin de verloskundige informatie geeft om te bepalen of en welk spiraaltje aan jouw wensen voldoet.
Daarnaast checkt ze of er misschien medische redenen zijn om een spiraaltje af te raden.
Vervolgens schrijft de verloskundige het recept voor de spiraal van jouw keuze uit en wordt een vervolgafspraak voor de plaatsing gemaakt.

Wanneer
Wanneer je net bevallen bent, kan het spiraaltje zo’n 10 weken hierna worden ingebracht.
Als je bevalling wat langer geleden is of wanneer je nog geen kinderen hebt, dan kan het spiraaltje het beste geplaatst worden tijdens de eerste dagen van een menstruatie.

SOA test
Sommige Sexueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s), zoals Chlamydia of Gonorroe, kun je bij je dragen zonder dat je daar klachten van ervaart.
Door het inbrengen van een spiraal kan een onopgemerkte SOA zich naar je baarmoeder en je eileiders verplaatsen. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Bestaat er een mogelijkheid dat jij een geslachtsziekte bij je draagt? Doe dan voor het plaatsen eerst een SOA test!! Dit kan via je huisarts of bestel een test online via www.soacare.nl.

Zwangerschapstest
Een spiraaltje mag niet geplaatst worden tijdens zwangerschap. Bestaat er een kans dat je zwanger bent? Doe dan zelf eerst een zwangerschapstest.

Het plaatsen van het spiraaltje.
Eerst wordt de positie van je baarmoeder bepaald met een inwendig onderzoek (vaginaal toucher) en een echo.
Daarna plaatst de verloskundige de spiraal. Ze gebruikt hierbij een speculum (spreider of eendenbek genaamd) die ze voorzichtig inbrengt in de vagina.
Om het spiraaltje in te brengen wordt je baarmoeder met een tangetje iets gestrekt. Dit kan even een vervelend, soms pijnlijk gevoel geven. Het is daarom aan te raden om 1 uur voorafgaand aan de plaatsing 1000 mg. paracetamol in te nemen, of 400 mg ibuprofen.
Tot slot wordt met de echo gekeken of de spiraal op de juiste plaats zit.

Na de plaatsing
Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing wat menstruatie-achtige buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in je onderbuik. Gebruik van paracetamol of ibuprofen kan je klachten verminderen.
Na de plaatsing
Na de plaatsing kun je nog enkele dagen wat bloedverlies of buikpijn hebben. In de eerste maanden na het plaatsen van een spiraal kun je vaker tussentijds bloedverlies hebben. Dit is normaal. De verloskundige zal je hierover informeren tijdens het consult.

Nacontrole
Ongeveer 6 weken na plaatsing volgt nog een nacontrole waarbij we bespreken hoe het gaat en of de spiraal bevalt.
De verloskundige kijkt nogmaals met de echo of de spiraal nog op de goede plek in de baarmoeder zit. Deze nacontrole brengt geen extra kosten met zich mee.

Zelfcontrole
Na de nacontrole kun je zelf af en toe controleren of je spiraal nog goed zit. Je kunt de draadjes voelen met je vinger in de vagina. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen.
Trek niet aan de draadjes , omdat je dan kans loopt de spiraal er zelf uit te trekken. Als je een hard stukje voelt bij je baarmoedermond betekent het dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit. Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Verwijderen
Het verwijderen van het spiraaltje is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan een arts of verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen.
Je kunt daarna gelijk weer vruchtbaar zijn.

Kosten
Wij adviseren om altijd goed je polisvoorwaarden door te lezen of te bellen met je zorgverzekeraar!!
Het plaatsen van een spiraaltje door een verloskundige wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed, maar helaas nog steeds niet door alle zorgverzekeraars. Soms gaat het plaatsen wèl van je eigen risico af, dus check dit altijd van tevoren!! 
De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje betaal je veelal zelf.

Tarieven 2023 ( bij benadering) 
Plaatsen of verwijderen van een spiraal: € 67,01
Mirena hormoonspiraal: € 150,00
Kyleena hormoonspiraal: € 155,00
T-Safe Koperspiraal: € 78,00
Multisafe Koperspiraal € 57,00
Flexi T Koperspiraal € 52,00

Meer informatie
https://spiraalplaatsen.nl
https://www.anticonceptie.nl