Vitamine D en K

Vitamine D
Bij kinderen in de groei wordt de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van stevige botten en een gaaf gebit. Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding op te nemen. Het lichaam maakt deels zelf vitamine D in de huid onder invloed van daglicht. Verder zit vitamine D vooral in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan die producten wordt vitamine D namelijk toegevoegd. In vette vis zit van nature veel vitamine D. Ook leveren vlees en volle melkproducten wat vitamine D. Omdat de dagelijkse voeding en de huid te weinig vitamine D opleveren voor kinderen tot 4 jaar, wordt per dag suppletie met 10 microgram extra vitamine D geadviseerd door het Voedingscentrum. Vanaf de 8e dag na de geboorte kun je dit zelf aan je kind geven ongeacht of je borst- of kunstvoeding geeft.

Vitamine K
Na overleg krijgt je baby in de eerste uren na de geboorte 1 mg vitamine K in het mondje gedruppeld ter bevordering van de bloedstolling, dit is voldoende voor de eerste week. Vanaf de 8e dag na de geboorte kun je zelf elke dag vitamine K aan de baby geven. Aan baby`s die borstvoeding krijgen wordt aangeraden om de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Vitamine K wordt gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat de pasgeborene van de moeder geen vitamine K-voorraad heeft meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kan aanmaken.

Als de baby geen borstvoeding maar volledige kunstvoeding krijgt of een combinatie van beiden, dan is er bij het drinken vanaf 500 ml kunstvoeding per dag geen extra vitamine K meer nodig.

Vitamine K en D zijn bij de apotheek of drogist vrij te verkrijgen, apart van elkaar, of gezamenlijk in een flesje.