Ziekenhuiskeuze

Sinds 1 januari 2013 is de afdeling acute verloskunde in Meppel gesloten.
Als je naar het ziekenhuis moet voor de bevalling, of als je zelf poliklinisch wilt bevallen dan kun je kiezen uit de twee dichtstbijzijnde ziekenhuizen uit de regio.
Wij zetten hieronder de kenmerken van deze ziekenhuizen op een rijtje.

Het Bethesda Ziekenhuis/Treant Zorggroep
Dr. G. H. Amshoffweg 1
7909 AA Hoogeveen

0528-286222 Portier
0528-286362 Polikliniek

Afdeling:        Op A7 zijn de verloskamers en de kraamafdeling gevestigd.
Bezoekuren:  Van 16.00 – 19.30 uur, partner gehele dag.
Ingang:          Dag en nacht via de hoofdingang.
Parkeren:      Op P1, vlak naast de hoofdingang, Rolstoel kost 1 euromunt statiegeld.

Het Bethesda ligt vlak aan de snelweg A28, met goede doorstroming vanaf de afslag Hoogeveen tot aan de parkeerplaats en de afdeling zelf.

Het Bethesda is een relatief kleinschalig streekziekenhuis, qua grootte en sfeer te vergelijken met het karakter van het Diaconessenhuis in Meppel.
Er worden ongeveer 600 baby’s per jaar geboren.
Er werken 5 gynaecologen (4 vrouwen en 1 man).
Twee gynaecologen verblijven tijdens de dienst in het ziekenhuis en 3 wonen zo dichtbij dat zij bij spoedgevallen binnen 10 minuten op de afdeling kunnen zijn.
Er werken klinisch verloskundigen en gespecialiseerde verpleegkundigen op de afdeling.

Korte overleglijnen vanwege rechtstreekse overleg met dienstdoende gynaecoloog en omdat er een vast team werkt, dat relatief weinig wisselingen kent.

Indien je in Hoogeveen wilt bevallen, kan de standaard bloedafname gewoon in het Diaconessenhuis in Meppel worden gedaan.

De afdeling heeft 3 verloskamers.

Indien de moeder na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven, dan blijft de baby bij de moeder op de kamer. Indien de moeder op een eenpersoonskamer ligt, dan kan de partner blijven slapen. Als de baby langer moet blijven, kan de moeder tot maximaal de 8e dag opgenomen blijven. Het maakt dan niet uit of de baby borst- danwel flesvoeding krijgt.

Indien moeder en kind (weer) thuis zijn en tijdens de kraamtijd de baby onverhoopt moet worden opgenomen worden op de kinderafdeling, dan bestaat de mogelijkheid de moeder ook op de kinderafdeling van het Bethesda op te nemen, in het kader van Rooming-in.

De Isalaklinieken, locatie Sophia
Dokter van Heesweg 2
8025 AB Zwolle

038-4245000 Portier
038-4245604 Polikliniek

Afdeling:         V4.4
Bezoekuren:  Je kunt bezoek ontvangen op de tijden dat je dat wilt maar uiterlijk tot 21.30 uur.
Op de dag van de bevalling mag je ten alle tijden bezoek ontvangen, mits het bezoek zich houdt aan de rust die wenselijk is in het ziekenhuis.
Ingang:          Dag en nacht via de hoofdingang aan de achterkant op de grote parkeerplaats.
Parkeren:      Kortdurend voor de hoofdingang aan de voorkant om de barende af te zetten, daarna
 in de parkeergarage of de grote parkeerplaats aan de achterkant.
Rolstoel kost 1 euromunt statiegeld.

De locatie Sophia ligt vlak aan de snelweg A28, overdag slechtere doorstroming van de afslag Zwolle Noord naar de parkeerplaats, met name tijdens de spits moet rekening gehouden worden met vertraging.

De Isalakliniek is een van de grootste ziekenhuizen van ons land. Een echt “stads” ziekenhuis qua sfeer. Er worden grote aantallen mensen uit de hele regio behandeld. 
Er worden ongeveer 3000 baby’s per jaar geboren. 
Er werken 18 gynaecologen (5 vrouwen en 13 mannen). In principe verblijft de dienstdoende gynaecoloog in het ziekenhuis.
 Er werken gynaecologen in opleiding, arts assistenten, co-assistenten, klinisch verloskundigen, (gespecialiseerde) verpleegkundigen en kraamverzorgenden op de afdeling. Doordat het een opleidingsziekenhuis is, zullen er bijna altijd meerdere hulpverleners (in opleiding) bij de bevalling aanwezig zijn.

Langere overleglijnen vanwege contact met de arts-assistent, gynaecoloog in opleiding of klinisch verloskundige (deze overleggen desgewenst weer met de dienstdoende gynaecoloog) en omdat Zwolle een opleidingsziekenhuis is, werkt er relatief veel en vaak wisselend personeel op de verloskamers.

Indien je in Zwolle wilt bevallen, kan de standaard bloedafname gewoon in het Diaconessenhuis in Meppel worden gedaan.

In Zwolle zijn 35 verlos- en kraamkamers. Dit zijn eenpersoonskamers. Er wordt gezinsgerichte zorg aangeboden. Dit betekend dat de aanstaande moeder vóór, tijdens en na de bevalling in dezelfde kamer verblijft.
Indien de moeder na de bevalling langer moet blijven, dan kan de partner op dezelfde kamer overnachten. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden sinds 1-8-14. Deze zijn als volgt:
* Logies en ontbijt 1e nacht: € 15,-
* iedere volgende nacht: € 7,50
* ontbijt los: € 2,50
* lunch: € 3,50

Als de baby langer moet blijven, kan de moeder tot maximaal de 3e dag opgenomen blijven. Het maakt dan niet uit of de baby borst- danwel flesvoeding krijgt.

Indien moeder en kind (weer) thuis zijn en tijdens de kraamtijd de baby onverhoopt moet worden opgenomen op de kinderafdeling, dan bestaat er géén mogelijkheid voor de moeder om ook opgenomen te worden. Ook niet indien borstvoeding gegeven wordt.
Eventueel kan de moeder wel gebruik maken van het Ronald McDonaldhuis mits er plaats is. Hiervoor wordt een eigen bijdrage van € 15,00 per nacht gerekend. 
Sommige aanvullende verzekeringen dekken deze kosten.

Wij beseffen dat het lastig kiezen kan zijn. Als je blijft twijfelen, regel dan een bezoek aan beide ziekenhuizen, zodat je zelf kan ervaren welk ziekenhuis het beste bij je lijkt te passen. Wij bespreken graag jullie vragen, wensen en verwachtingen om zo tot een verantwoorde en goede keuze te komen. Geef dit aan tijdens het spreekuur, wij plannen hiervoor standaard extra tijd in rond 30 weken zwangerschap.