Wanneer te bellen

Wij raden aan altijd te bellen wanneer je ongerust bent of vragen hebt, hierna zijn echter richtlijnen wanneer wij in ieder geval graag gebeld willen worden:

Bij een eerste bevalling:
*Regelmatige weeën elke drie minuten (die minimaal 60 seconden aanhouden) gedurende minimaal een uur, reken dan vanaf het begin van de ene wee naar het begin van de volgende wee.
*Een patroon van 1 minuut lang een wee, met 2 minuten pauze en dan weer 1 minuut lang een wee en 2 minuten pauze ………..

Indien het de tweede of meerdere bevalling is:
*Regelmatige weeën elke 4 a 5 minuten (die minimaal 45 seconden aanhouden) gedurende een uur, reken dan vanaf het begin van de ene wee naar het begin van de volgende wee.
*Een patroon van 1 minuut een wee en 3 of 4 minuten rust en dan weer 1 minuut een wee ……….

Bij ruim bloedverlies:
*een beetje bloedverlies of slijmerig bloedverlies is normaal bij een bevalling maar helderrood bloedverlies, meer dan een flinke menstruatie graag laten weten.

Bij gebroken vliezen:
* Indien het hoofdje niet ingedaald is: dien je te gaan liggen en ons gelijk te bellen. Dit is dan ook al besproken tijdens de reguliere controle op het spreekuur.
* Indien het hoofdje ingedaald is: en het vruchtwater is helder/roze en het is nog nacht, dan kun je rustig wachten met bellen tot de volgende ochtend rond 9.00 uur. In ieder geval  bellen binnen 12 uur na het breken van de vliezen.
* Indien het vruchtwater groen is (meconiumhoudend vruchtwater) moet je ons direct bellen, ook midden in de nacht.

Weeënaktiviteit voor 37 weken:
* indien de bevalling zich meer dan drie weken voor de uitgerekende datum aankondigt, graag zo spoedig mogelijk bellen.