Verschillende fases

De ontsluitingsfase
In het begin zijn de weeën goed op te vangen, vaak nog onregelmatig, duren niet zo lang en zijn niet intensief. Uiteindelijk worden de weeën regelmatiger en nemen met name in kracht en duur toe. Dit proces kan vele uren duren. Zoland de weeën nog niet regelmatig iedere 5 minuten terugkomen, zijn het nog voorweeën en kunnen de weeën zelfs nog weer ophouden!!
Als je iedere 3-4 minuten sterke weeën hebt die 60 tot 90 seconden aanhouden, heb je goede weeën. Zolang je het goed kunt volhouden kun je afwachten en bel je als de weeën te moeilijk zijn op te vangen.

fasen van de bevallingDe normale ontsluiting bij een eerste kindje mag 12 tot 18 uur duren, bij een volgende bevalling gaat het meestal sneller. Globaal verloopt deze fase als volgt:
• 0-3 cm: dit noemt men de latente fase, de weeën zijn goed op te vangen, wel even wennen! (kan soms wel 2 dagen in beslag nemen…)
• 3-5 cm:hier begint de actieve fase, de weeën worden krachtiger, soms verlies je wat slijm en bloed, je bevalling zal niet meer stoppen. Als deze fase wat traag verloopt kunnen we nu de vliezen breken om deze fase te versnellen en de bevalling te bespoedigen.
• 5-8 cm: de weeën zijn nu behoorlijk zwaar om op te vangen, je moet je goed concentreren.
• 8-10 cm: je bent er bijna, de weeën zijn zeer heftig en worden steeds lastiger op te vangen. Uiteindelijk gaan deze laatste ontsluitingsweeën over in persweeën.

 

Bij ongeveer 5% van de zwangeren begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal komen de weeën dan binnen 24 uur op gang.. Het is belangrijk om altijd te kijken of het vruchtwater helder is. Er kunnen wat vlokjes in drijven of het kan rozig van kleur zijn. Bij gebroken vliezen overdag bel je ons om dit te melden. Gebeurt het ‘s nachts en is het vruchtwater helder en heb je nog geen weeën, probeer nog wat te slapen en bel ons in de loop van de ochtend.
Als het vruchtwater groen is dan heeft de baby waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. In dat geval moet je ons gelijk bellen, ook midden in de nacht.
Als de baby in het vruchtwater heeft gepoept kan dan mogelijk een teken zijn dat de baby het niet meer zo naar zijn zin heeft in je buik. Daarom wordt je dan opgenomen in het ziekenhuis en kom je aan een monitor te liggen waarmee continue het hartje van de baby (en daarmee zijn of haar conditie) beluisterd wordt.

Normale verschijnselen tijdens de bevalling
• Slijm en bloedverlies noemen we tekenen.
• Braken komt veelvuldig voor doordat de hormonen tijdens de bevalling door je lijf heen gieren.
• Krampen in de benen en kuiten, goed strekken en masseren kan dan helpen.
• Bibberen/klappertanden komt door de spanning, inspanning en de veranderende hormonen.

De uitdrijvingsfase
Wanneer de baarmoedermond volledig geopend is, begint de uitdrijvingsfase. Over het algemeen krijg je een enorme druk op je anus ( het gevoel dat je moet poepen ) en dat je de weeën niet meer kunt wegpuffen.
De buikreflex gaat een rol spelen en daar moet je aan mee doen, of je wilt of niet. Je lijf geeft precies aan wat je moet doen.
Probeer zowel geestelijk als lichamelijk over te schakelen op deze uitdrijvings fase.
Wij blijven je coachen tot de baby geboren is.

Bij een eerste bevalling duurt het persen gemiddeld een uur, soms wat korter, maar ook wel eens langer. Bij een volgende bevalling zal de uitdrijving vaak veel sneller verlopen.(gemiddeld 25 minuten)

Als de baby geboren is, wordt je zoon of dochter op je buik gelegd onder een warme doek. Dit is het moment waarop je weet waarvoor je zo hard gewerkt hebt!!
Wij kijken naar de conditie van je baby en bepalen na 1 en 5 minuten de Apgar-score.
De navelstreng wordt doorgeknipt, een symbolisch moment, vaak uitgevoerd door de papa!!

Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling? Lees deze folder dan eens!

De Apgar score.
Deze score wordt 1 en 5 minuten na de bevalling afgenomen. Deze score wordt gemeten om een globaal beeld van de conditie van de baby te krijgen.
We kijken naar de ademhaling, de hartactie, de reactie op prikkels, de spierspanning en natuurlijk de kleur van de baby.. Voor elk onderdeel kan de baby maximaal 2 punten krijgen, in totaal dus 10 punten.

Het nageboortetijdperk
Als de baby geboren is, gaat je baarmoeder door met samentrekken. Daardoor laat de placenta los en wordt meestal binnen een half uur na het kind geboren.
Wij controleren of de placenta en vliezen compleet zijn en houden de hoeveelheid bloedverlies in de gaten.

Indien hechten nodig is, wordt dit onder lokale verdoving door ons gedaan.