Ziekenhuiskeuze

Sinds 1 januari 2013 is de afdeling acute verloskunde in Meppel gesloten en sinds 15 oktober 2018 is de afdeling acute verloskunde in Hoogeveen gesloten.
Als je geadviseerd bent in het ziekenhuis te gaan bevallen, of als je zelf poliklinisch wilt bevallen dan kun je kiezen uit de twee dichtstbijzijnde ziekenhuizen uit de regio.
Wij beseffen dat het lastig kiezen kan zijn. Als je blijft twijfelen, regel dan een bezoek aan beide ziekenhuizen, zodat je zelf kan ervaren welk ziekenhuis het beste bij je lijkt te passen.
Wij bespreken graag jullie vragen, wensen en verwachtingen om zo tot een verantwoorde en goede keuze te komen.
Geef dit aan tijdens het spreekuur, wij plannen hiervoor standaard extra tijd in rond 30 weken zwangerschap.
Wij zetten hieronder de kenmerken van de dichtstbijzijnde ziekenhuizen op een rijtje.

De Tjongerschans
Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen

0513-685685 Portier
0513-685245 Polikliniek

Afdeling:        1A   Vrouw/Moeder/Kind Centrum
Bezoekuren:  Gehele dag, net na de bevalling ook in de nacht.
Ingang:          Voor bevallingen en spoedgevallen dag en nacht via de ingang Eerste Hulp. Overdag voor de polikliniek via de hoofdingang.
Parkeren:      Op terrein SEH voor korte tijd.  Rolstoel kan zonder muntje gebruikt worden.

De Tjongerschans ligt vlak aan de snelweg A32, met goede doorstroming vanaf de afslag Heerenveen- Centrum tot aan de parkeerplaats en de afdeling zelf.

De Tjongerschans is een relatief kleinschalig streekziekenhuis, qua grootte en sfeer te vergelijken met het karakter van het Diaconessenhuis in Meppel en het Bethesda in Hoogeveen.
Er worden ongeveer 1200 baby’s per jaar geboren.
Er werken 8 gynaecologen (6 vrouwen en 2 mannen).
De gynaecologen verblijven tijdens de dienst in of dichtbij het ziekenhuis .
Er werken klinisch verloskundigen en gespecialiseerde verpleegkundigen op de afdeling.

Korte overleglijnen vanwege rechtstreekse overleg met dienstdoende gynaecoloog en omdat er een vast team werkt, dat relatief weinig wisselingen kent.

Indien je in Heerenveen wilt bevallen, kan de standaard bloedafname gewoon in het Diaconessenhuis in Meppel worden gedaan.

De afdeling heeft 4 verloskamers.

Na de bevalling verblijven moeder en kind in een kraamsuite. Partner kan ook blijven slapen.
Als de baby langer opgenomen moet worden, kunnen de ouders tot en met de 10e dag ook blijven. Het maakt niet uit of de moeder borst- danwel flesvoeding geeft.

Indien moeder en kind (weer) thuis zijn en tijdens de kraamtijd de baby onverhoopt moet worden opgenomen worden op de kinderafdeling, dan bestaat de mogelijkheid de moeder (en partner) ook op de kinderafdeling van de Tjongerschans op te nemen.

De Isalaklinieken
Dokter van Heesweg 2
8025 AB Zwolle

038-4245000 Portier
038-4245604 Polikliniek

Afdeling:         V4.4
Bezoekuren:  Je kunt bezoek ontvangen op de tijden dat je dat wilt maar uiterlijk tot 21.30 uur.
Op de dag van de bevalling mag je ten alle tijden bezoek ontvangen, mits het bezoek zich houdt aan de rust die wenselijk is in het ziekenhuis.
Ingang:          Dag en nacht via de hoofdingang aan de achterkant op de grote parkeerplaats.
Parkeren:      Kortdurend voor de hoofdingang aan de voorkant om de barende af te zetten, daarna
 in de parkeergarage of de grote parkeerplaats aan de achterkant.
Rolstoel kost 1 euromunt statiegeld.

De Isalakliniek ligt vlak aan de snelweg A28,  tijdens de spits moet rekening gehouden worden met vertraging vanaf de afslag Zwolle Noord naar de parkeerplaats van het ziekenhuis.

De Isalakliniek is een van de grootste ziekenhuizen van ons land. Een echt “stads” ziekenhuis qua sfeer.
Het Vrouw/Kind Centrum omvat ook een gespecialiseerde neonatale intensive care unit, waar ernstig zieke kinderen en ernstig prematuur geboren kinderen uit de  hele regio naar toe overgeplaatst worden.
Er worden ongeveer 3000 baby’s per jaar in Zwolle geboren.
Er werken 18 gynaecologen (5 vrouwen en 13 mannen).
Er werken gynaecologen in opleiding, arts assistenten, co-assistenten, klinisch verloskundigen, (gespecialiseerde) verpleegkundigen en kraamverzorgenden op de afdeling. Doordat het een opleidingsziekenhuis is, zullen er bij een klinische bevalling, bijna altijd meerdere hulpverleners (in opleiding) bij de bevalling aanwezig zijn.

Indien je in Zwolle wilt bevallen, kan de standaard bloedafname gewoon in het Diaconessenhuis in Meppel worden gedaan.

In Zwolle zijn 35 verlos- en kraamkamers. Dit zijn luxe eenpersoonskamers. Er wordt gezinsgerichte zorg aangeboden. Dit betekent dat de aanstaande moeder vóór, tijdens en na de bevalling in dezelfde kamer verblijft.
Indien de moeder na de bevalling langer moet blijven, dan kan de partner op dezelfde kamer overnachten. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden :
* Logies en ontbijt 1e nacht: € 15,-
* iedere volgende nacht: € 7,50
* ontbijt los: € 2,50
* lunch: € 3,50

Als de baby langer moet blijven, kan de moeder tot maximaal de 3e dag opgenomen blijven. Het maakt dan niet uit of de baby borst- danwel flesvoeding krijgt.

Indien moeder en kind (weer) thuis zijn en tijdens de kraamtijd de baby onverhoopt moet worden opgenomen op de kinderafdeling, dan bestaat er na de 3e dag géén mogelijkheid voor de moeder om ook opgenomen te worden. Ook niet indien borstvoeding gegeven wordt. Als er plaats is kan zij wel verblijven in een Rooming-in kamer op de kinderafdeling.
Eventueel kan de moeder wel gebruik maken van het Ronald McDonaldhuis mits er plaats is.
Hiervoor wordt een eigen bijdrage van € 15,00 per nacht gerekend. 
Sommige aanvullende verzekeringen dekken deze kosten.