Bevallen in bad

Tijdens de bevalling is het fijn om verschillende houdingen aan te nemen. Ook zijn verschillende houdingen belangrijk voor de baby: op deze manier kan hij/zij zo optimaal mogelijk in de juiste richting draaien. Dat onder de douche of in bad gaan tijdens de ontsluiting fijn is, is bij veel zwangeren wel bekend. Het lichaam ontspant hierdoor en de intensiteit van de weeën zal daardoor wat verminderen terwijl de ontsluiting juist vaak vlotter verloopt. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het láátste stuk van de bevalling (uitdrijving) in bad te gaan/blijven. Dan wordt er gesproken over een badbevalling. De baby wordt dan onder water geboren.
Een (standaard) eenpersoons ligbad in de badkamer is niet geschikt voor een bevalling, omdat deze vaak te ondiep is en ook niet breed genoeg. Om in een bad te kunnen bevallen is meer ruimte nodig en daarom wordt er gebruik gemaakt van een speciaal bevalbad. Voordeel hiervan is dat er een klein opstapje in zit en er zitten handvatten aan waar je je eventueel aan vast kan houden.

Praktisch
Om in bad te bevallen zou de ruimte aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:
We willen er graag bij minimaal 2 zijden bij kunnen, maar liefst rondom kunnen lopen.
Vlakbij het bad een bed op klossen , indien je het bad beneden opzet volstaat ook een eettafel met matras erop.

Benodigdheden
Bevalbad: liefst een klein formaat (zodat we er makkelijker bij kunnen als we je willen/moeten helpen)
Er zijn speciale bevalbaden te huur: waarbij we de voorkeur hebben voor Birthpool in a Box mini.  De mini variant dus. Je kunt deze hier huren.
Badthermometer (vaak inbegrepen bij een huurbad).
De temperatuur van het water dient rond de 37°C te zijn. Deze temperatuur behoud je door regelmatig emmers water te verwijderen en emmers warm water toe te voegen.
Schepnetje (vaak inbegrepen bij een huurbad)
Eventueel een antislipmatje tussen bad en bed
Badjas om aan te kunnen doen als je uit het water gaat

Uitdrijvingsfase
Voor ons is het bij een badbevalling minder goed te zien hoe de vordering is tijdens het persen. Indien de vordering onvoldoende lijkt kan het zijn dat je toch een stukje buiten het bad gaat persen, indien gewenst kan je bij goede vordering het bad weer in.
We willen graag de conditie van de baby goed in de gaten houden met de doptone. Hiervoor moet je dan steeds even naar de rand van het bad komen. De geboorte zul je zoveel mogelijk op eigen gevoel doen waarbij je de baby ook zelf kunt aanpakken. De baby kan na de geboorte nog een aantal seconden onder water blijven, de reflexen om te ademen worden pas actief zodra de baby boven water komt.
Na de bevalling kun je nog  in bad blijven zitten terwijl je kennis maakt met je pasgeboren baby. De placenta kan eventueel ook in bad worden geboren.
Indien het bloedverlies wat ruimer lijkt kan het zijn dat we je vragen wat eerder uit te bad gaan om dit beter te kunnen beoordelen.

Voordelen 
Warm water ontspant en geeft rust. Hierdoor maakt je lichaam bepaalde hormonen aan (endorfinen), die pijnstillend werken. Weeën worden daardoor beter opgevangen en zorgt voor minder behoefte aan andere pijnstillers in de beginfase van de bevalling.
Water maakt gewichtloos; je beweegt makkelijker in water en kunt daardoor ook gemakkelijker een andere houding aannemen.
Minder kans op scheurtjes of een knip.
Rustigere overgang voor je baby vanuit de baarmoeder in het warme water.
Direct huid-op-huid-contact; na de geboorte kan je baby gelijk bloot bij je op de borst liggen.

Nadelen
Over de nadelen van de onderwater bevalling is weinig goede (wetenschappelijk onderbouwde) literatuur beschikbaar. De wel beschikbare literatuur is niet eenduidig; er zijn onderzoeken die aangeven dat een aantal risico factoren juist afneemt, andere onderzoeken spreken dit weer tegen en laten juist een verhoogd risico zien op bepaalde complicaties. Zo zou je meer bloed kunnen verliezen na de geboorte, zou de kans op een infectie mogelijk wat toenemen en zou de duur van de uitdrijving kunnen toenemen.
Indien er complicaties optreden tijdens of vlak na het persen gaat de behandeling hiervan vaak moeilijker in bad (denk hierbij bijvoorbeeld aan teveel bloedverlies of moeilijke geboorte van de schouders van de baby en waarbij de verloskundige bepaalde handgrepen moet verrichten). De zwangere zal op dat moment snel uit bad moeten komen, wat soms lastig gaat en waardoor tijdsverlies kan optreden.

(Poli)klinische badbevalling
Er zijn redenen waarom u niet in bad kan bevallen of alleen in bad kunt verblijven tijdens de ontsluitingsperiode.
Zo is pijnstilling in de vorm van een ruggenprik of Remifentanyl (morfine pijnpompje) in bad niet mogelijk.
Indien je een medische indicatie hebt, waarbij de baby extra gemonitord wordt middels een CTG, moet er een draadloos apparaat beschikbaar zijn, iets wat niet altijd gegarandeerd kan worden.
Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen beschikt over een gewoon ligbad waarvan je tijdens de ontsluitingfase gebruik kan maken, echter de geboorte in bad is in Heerenveen niet mogelijk.
Ziekenhuis Isala in Zwolle beschikt over 2 verloskamers met bevalbaden waarin je kindje ook geboren kan worden. Je betaald hiervoor een eigen bijdrage van €100,00 euro voor de hoes en benodigdheden die na de bevalling weggegooid worden.