Locatie baring

 

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt kun je gemakkelijk kiezen tussen thuis en poliklinisch bevallen.
In beide gevallen wordt je bevalling begeleid door een verloskundige van dit Verloskundig Centrum.
Wetenschappelijk onderzoek leert dat In Nederland het verloskundige systeem zo opgezet is, dat het voor iedere zwangere die gezond is en waarbij geen aanwijzingen zijn na risicoselectie dat moeder en/of kind extra zorg nodig hebben, veilig is om thuis te bevallen.
Als het ziekenhuis langer dan een 25 minuten rijden van je huis is adviseren we je poliklinische te gaan bevallen.
Voordeel van thuis bevallen is met name de rust die de vertrouwde omgeving je geeft, waardoor je vaak beter kunt ontspannen.
Ook heb je meer de regie in eigen hand waardoor je je wellicht minder overgeleverd zult voelen aan degene die je begeleidt.
Uit onderzoek is gebleken dat verloskundigen in de thuissituatie minder snel geneigd zijn om onnodig in te grijpen in het natuurlijke proces van bevallen.

Als je het idee hebt dat je je in het ziekenhuis meer op je gemak zult voelen, dan kun je kiezen voor een poliklinische bevalling.
Je begint dan thuis met de weeën en in de tweede helft van de onstluiting (tussen 5 en 8 cm) ga je naar het ziekenhuis. Wij gaan dan gewoon met je mee.
Een poliklinische bevalling wordt ook wel eens een verplaatste thuisbevalling genoemd.

Voorop staat dat je het beste bevalt op die plek waar je je veilig voelt en we streven ernaar je voldoende informatie te bieden zodat je een keuze kunt maken die het beste bij jou past.
Je hoeft de keuze nog niet aan het begin van de zwangerschap gemaakt te hebben en je kunt altijd nog veranderen van keuze. Je hoeft je tijdens de zwangerschap niet in te laten schrijven bij een ziekenhuis.

Afhankelijk van je verzekering zijn er, indien er geen medische indicatie bestaat, over het algemeen kosten verbonden aan een ziekenhuisbevalling.
We adviseren je tijdig je verzekeringsvoorwaarden na te kijken.

Bevallingen met een medische indicatie worden in het ziekenhuis door een gynaecoloog of klinische verloskundige begeleid.
Soms heb je als zwangere een medische indicatie alleen voor de plaats van de bevalling. In dat geval zal een van ons je bevalling begeleiden in het ziekenhuis.

In de ziekenhuizen worden regelmatig informatieavonden gehouden.