Babyblues/depressie

Sommige vrouwen ervaren de kraamtijd helemaal niet als een roze wolk.

                            ” Ik leefde negen maanden lang in de zevende hemel, maar toen mijn baby er eindelijk was, wilde ik hem het liefst terug in mijn buik stoppen”

babybluesEen kind krijgen is ingrijpend. Je lichaam is totaal veranderd, je hormonen zorgen dat je je anders voelt, emotioneel zit je in een achtbaan en sociaal ben je opeens de moeder van een baby: dat is een nieuwe, grote verantwoordelijkheid.
Maar liefst 50% tot 80% van de vrouwen heeft de eerste dagen na de bevalling dan ook last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen.
We noemen dat ook wel de babyblues.
Sommige vrouwen blijven maandenlang somber. Al hadden ze zich vooraf nog zo verheugd, nu de baby er is, zijn ze prikkelbaar, angstig en neerslachtig. Dan spreken we van een postpartum depressie. Letterlijk betekent dat: depressie na de bevalling (in de volksmond wordt het ook wel ‘postnatale depressie’ genoemd, wat depressie na de geboorte betekent). Het begint niet altijd meteen na de bevalling. Soms pas na enkele weken, of als de moeder stopt met borstvoeding geven of als ze weer gaat werken. Ongeveer 10% van deze vrouwen krijgt zo’n depressie. En dat is niet iets om je voor te schamen! Blijf hier niet mee rondlopen maar vraag (onze) hulp!

Klik hier voor Symptomen van een postpartum depressie.

Klik hier als de roze wolk helemaal niet zo roze is…..

 

                           ” Ik kon niet aan de bevalling terugdenken zonder te huilen”

Een deel van alle moeders ervaart de bevalling  als traumatisch. Klachten gerelateerd aan deze akelige ervaring moet je niet negeren, zeggen experts.
Want hoe eerder je psychische klachten na een bevalling herkent én behandelt, hoe beter.

Klik op de website van Eileen Engels : “Kraamtranen”  Zij is verpleegkundige en ervaringsdeskundige en heeft  zich gespecialiseerd in het begeleiden van kraamvrouwen met een depressie.
Ook maakt zij gebruik van hormoontherapie. Wij als team hebben in de loop der jaren hele mooie resultaten door haar begeleiding zien gebeuren.

EMDR is een beproefde methode om een trauma te verwerken.  Klik hier voor meer info over deze methode.