Skip to main content

Testen Suikerstofwisseling

 

Sommige zwangeren zullen wij vragen hun bloedsuikers te laten bepalen.

Meest voorkomende indicaties
1. Vorig kind > 4500 gram geboortegewicht of > p95
2. BMI > 30
3. Land van herkomst waar veel diabetes voorkomt: Zuid-Azie (o.a. Hindoestanen),
   Afro Caribiers, Midden Oosten, Marokko en Egypte.
4. Polycysteus ovarium syndroom
5. Groei van de baarmoeder ligt voor op schema
6. Teveel kilo’s in gewicht toegenomen in korte tijd
7. Diabetes type 1 of 2 bij 1e-graads familieleden
8. Vorige zwangerschap te hoge bloedsuikers
9. Te hoge bloedsuikerspiegel bij het 12 weken zwangeren bloedonderzoek

Wanneer
Het onderzoek wordt meestal gedaan bij 20 en 30 weken zwangerschap en soms maar 1x in de zwangerschap bij 28 weken. De verloskundige heeft inmiddels geïnformeerd wat de indicatie is en hoe vaak en wanneer jij deze test moet doen. Ook heb je een aanvraagformulier meegekregen.

Waarom
Door de zwangerschap kan je suikerstofwisseling in de war raken waardoor je bloedsuikerspiegel te hoog of te wisselend kan worden. Dit kan een nadelige invloed op jou en de groei van je baby hebben.

Glucose Dagcurve
Voor dit onderzoek hoef je geen afspraak te maken en moet je bij het laboratorium een nuchtere bloedsuiker laten prikken en dezelfde dag nog een keer opnieuw, maar dan twee uur na de maaltijd.
Na de eerste, nuchtere bloedafname kun je weer naar huis of naar je werk. Twee uur na de lunch (eet gewoon wat je normaal gesproken eet) moet er een tweede keer bloed afgenomen worden.
Wanneer het suikergehalte in je bloed te hoog blijkt te zijn kunnen we je doorsturen voor een andere suikertest.

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT)
Voor deze test moet je wel eerst een afspraak maken bij de prikkamer.
Ook hier dien je weer nuchter te komen. Na de eerste bloedafname krijg je een drankje waarin 75 gram glucose opgelost is in water te drinken. Sommige vrouwen kunnen hier wat misselijk van worden. De tweede bloedafname vindt plaats twee uur na het innemen van de glucose.
Het is aan te raden wat te lezen mee te nemen want tussendoor mag je geen lichamelijke inspanning verrichten. Neem alvast wat te eten mee voor als de tweede bloedafname achter de rug is.
Als ook de OGTT verhoogde bloedsuikers aangeeft dan verschilt het beleid per ziekenhuis.

Zwolle: Je wordt na een afwijkende OGTT direct doorverwezen naar de diabetesverpleegkundige. Indien het met een dieet lukt om je suikers onder controle te houden dan doen wij de verdere controles van de zwangerschap. Indien je suikers ook met een dieet te hoog blijven dan krijg je officieel de diagnose zwangerschapssuiker. Je wordt dan doorverwezen naar een gynaecoloog die het verdere beleid met je zal uitstippelen. 

Hoogeveen: Bij een afwijkende OGTT wordt de zorg direct aan de gynaecoloog overgedragen omdat er in Hoogeveen nog niet met een diabetesverpleegkundige wordt gewerkt.

Nuchter
Om nuchter te zijn mag je de dag voor het onderzoek na 20.00 uur niets meer eten tot aan het bloedprikken de volgende morgen.

Het drinken van water en thee/koffie zonder suiker en melk is wel toegestaan.

Koolhydraatspreidend dieet
Om je bloedsuikerspiegel zo gelijkmatig mogelijk te houden kun je beter geen snoep of koekjes eten, en maximaal 1 glas vruchtensap per dag en geen frisdrank drinken. Verder is het beter om je ontbijt en lunch zoveel mogelijk verspreid over de dag te gebruiken. Als je bijvoorbeeld ontbijt met 2 boterhammen en een banaan en luncht met 3 boterhammen en een appel, dan kun je ook ieder uur 1 boterham of een stuk fruit nemen.
Vaak kan het volgen van een dieet voldoende zijn om de waardes te normaliseren, maar in een enkel geval kan het ook nodig zijn om tijdelijk, zolang de zwangerschap nog duurt, insuline te spuiten.

Diëtiste
Als je moeite hebt met het aanpassen van je eetpatroon, dan kun je de hulp inroepen van een diëtiste.
Check vooral eerst bij je verzekering of dit consult vergoedt zal worden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Uitslag
Het Verloskundig Centrum krijgt de uitslagen van het bloedonderzoek digitaal aangeleverd. We lichten de uitslagen toe wanneer je weer een afspraak op het spreekuur hebt en als het nodig is nemen we hierover eerder telefonisch contact met je op.

Waar
Prikkamer van het laboratorium in het Diaconessenhuis, route nummer 50. Alleen op afspraak.
Telefoonnummer 0522-233197